Mainos

Kolmaskin gallup kertoo presidenttikisan tasaisuudesta

Presidenttiehdokkaiden kannatuslukemat ovat hyvin lähellä toisiaan, ilmenee myös uusimmasta, tänään illalla julkistetusta mielipidemittauksesta.

Ehdokkaat

Yleisradion TV-uutisten teettämä kysely osoittaa SDP:n ehdokkaalle Tarja Haloselle 52 prosentin ja keskustan Esko Aholle 48 prosentin kannatusta. Taloustutkimuksen kysely tehtiin tiistaina ja keskiviikkona. Siinä haastateltiin 1504 henkilöä. Virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen. Ehdokkaiden ero on tasaantunut selvästi TV-uutisten edellisestä tutkimuksesta parin viikon takaa. Silloin luvut olivat 57-43 Halosen hyväksi.

Halosen menetys Aholle on siis 5 prosenttiyksikköä. Uuden tutkimuksen mukaan Aho saa Riitta Uosukaisen ensi kierroksella saamista äänistä 53 prosenttia ja Halonen 47 prosenttia. Elisabeth Rehnin äänet menevät Aholle 63-37. Heidi Hautalan kannattajista Halosta äänestää 72 prosenttia ja Ahoa 28 prosenttia. Myös muut tällä viikolla tehdyt mielipidemittaukset osoittavat, että Halosen etumatka Ahoon on kaventunut. Erot mahtuvat jo virhemarginaaliin.

<?LL_ARTICLEIMG ID=8208 ALIGN=LEFT>Myös HS ja MTV3 mittasivat

Helsingin Sanomien tänään julkistamassa mittauksessa luvut olivat Halosen eduksi 51-49. Tämä Suomen Gallupin tutkimus tehtiin tiistaina.

MTV3:n eilisen mittauksen mukaan Halosen ja Ahon kannatusluvut olivat 53-47. Eniten Ahon kannatus on noussut kokoomuksen ja RKP:n kannattajien keskuudessa. Kokoomuksen kannattajista Ahoa äänestäisi 66 prosenttia ja Halosta 34 prosenttia. RKP:n kannattajista Ahoa tukee 74 prosenttia ja Halosta 26 prosenttia.

Mielipidemittauksessa kyseltiin myös äänestämisen varmuutta. Noin 90 prosenttia ensimmäisellä kierroksella Halosta, Ahoa, Riitta Uosukaista tai Heidi Hautalaa äänestäneistä sanoo käyvänsä varmasti uurnilla vaalien toisella kierroksellakin. Elisabeth Rehnin kannattajista vain 68 prosenttia on varmoja siitä, että äänestää myös vaalien toisella kierroksella. MTV3:n tutkimuksessa haastateltiin reilua 1400:aa suomalaista.

Muutoksia arvioitiin

Aho arvion mukaan hänen nousevissa kannatusluvuissa näkyy se, että vaalityöhön on tullut mukaan paljon Riitta Uosukaista ja Elisabeth Rehniä ensimmäisellä kierroksella tukeneita. Aho arveli, että muutoksissa näkyy myös se, että vaalikeskusteluissa on menty aiempaa enemmän yksityiskohtiin. Hän kertoi myös jonkun maininneen Kirsti Ahon mukaantulon julkisuuteen. Olisiko sillä jotain merkitystä, hän pohdiskeli.

Halonen epäili, että hänen pudotuksensa taustalla voi olla "aika selväpiirteinen ohjaus, miten pitäisi äänestää". Se on saavuttanut osan ihmisiä, hän sanoi. Halonen ei pitänyt oman asemansa muutosta kannatusluvuissa merkittävänä. Enemmistö riittää, hän lisäsi. Aholta tivattiin, miksi hän ei ole puuttunut julkisuudessa painostukseen ja jopa tappouhkauksiin, joita Halosen kannattajiin on kerrottu kohdistuneen. Ahon mukaan uhkausten taustalla on usein häiriintyneitä ihmisiä, jotka eivät ole kenenkään kontrolloitavissa. Tällaisia ilmiöitä ei pidä liioitella, hän sanoi.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.