Mainos

Kolea kesän alku - uimavedet vielä hyisiä

Kesäkuun alku on ollut keskimääräistä koleampi. Viileä sää on pitänyt uimavedet kylminä.

Lomalaiset ja mökkeilijät eivät ole päässeet vielä nauttimaan lämpimistä säistä ja uimavesistä. Suomen ympäristökeskuksen mukaan meriveden pintalämpötila on rannikon läheisillä alueilla 10-12 astetta. Avoimilla merialueilla lämpötila on matalampi: Perämerellä viitisen astetta, Selkämerellä ja Saaristomerellä noin 7-10 astetta ja Suomenlahdella kymmenen asteen vaiheilla.

Järvissä pintaveden lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa pääosin 10-14 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa 6-12 astetta. Lukemat ovat yleisesti 0,5-2 astetta pitkän ajan keskiarvoa matalampia.

– Vesien lämpötilat nousevat hitaasti, sillä sää on tällä hetkellä keskimääräistä viileämpää. Juhannukseen mennessä vedet lämpenevät arviolta muutamalla asteella. Ilman helteitä vesien lämpötilat tuskin nousevat yli 20 asteen ennen juhannusta, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Kesäkuun alun lämpötilat ovat olleet selvästi keskiarvolämpötiloja matalampia. Esimerkiksi etelässä päivän ylimmät lämpötilat olivat keskiviikkona 15 asteen vaiheilla, kun ne ovat keskimäärin noin 19 asteessa.

– Ensi viikko näyttää edelleen epävakaiselta. Lämpötilat ovat ylimmillään parinkymmenen asteen vaiheilla, toteaa Aleksi Jokela.

Viileät vedet hidastavat sinilevien runsastumista. Suomen merialueilla ei ole havaittu sinileväkukintoja. Myös järvillä tilanne on hyvä, seurantajärvistä ainoastaan kahdella havaintopaikalla on havaittu hieman sinilevää. Sinilevien määrä järvillä lisääntyy tyypillisesti heinäkuussa lämpimän veden aikaan.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.