Kolaripaikalle osunut pizzakuski pilkkasi rajusti ulos ajanutta Peppiä ja kuvasi videon Snapchatiin – uhrien auttamisesta on säädetty laissa, mutta silti osa kaivaa kännykän esiin

Joka kolmannella suomalaisella hätäkeskuksen oma 112 Suomi -sovellus 2:12
Joka kolmas suomalainen on ladannut puhelimeensa 112 Suomi -sovelluksen. Tänään torstaina vietetään eurooppalaista 112-päivää.

Tänään torstaina vietetään eurooppalaista 112-päivää. Liikenneturva muistuttaa, että meistä jokaisella on lakiin kirjattu velvollisuus auttaa onnettomuuteen joutunutta – ja vaikka tilanne kolaripaikalla ei lisäkäsiä edellyttäisikään, on tapahtuneen kuvaaminen aivan vihoviimeinen temppu.

Tieliikennelain mukaan kaikilla tienkäyttäjillä on onnettomuustilanteissa auttamisvelvollisuus. Kyse ei ole suosituksesta tai hyvästä käytännöstä, vaan yksiselitteisestä velvollisuudesta, mikäli sattuu onnettomuuspaikalle ensimmäisenä.

– Tienkäyttäjän on jäätävä paikalle ja kykynsä mukaan avustettava loukkaantuneita, Liikenneturva toteaa tiedotteessaan.

Tänään torstaina vietettävä 112-päivä on vuosittain 11. helmikuuta Euroopassa vietettävä hätänumeropäivä.

Kun satut ensimmäisenä onnettomuuspaikalle, pysy rauhallisena, selvitä mitä on tapahtunut ja toimi näin:

  • Pelasta hädässä olevat ja arvioi avun tarve
  • Varoita muuta liikennettä ja estä lisäonnettomuudet
  • Hälytä apua numerosta 112

Liikenneturva huomauttaa, että onnettomuustilanteesta riippuen toimien järjestys voi vaihdella. Tilanne tulisikin arvioida paikan päällä.

Muista myös nämä

Onnettomuuspaikalle saapuessa oma ajoneuvo pysäytetään tien laitaan ja auton hätävilkut kytketään päälle. Varoituskolmio viedään riittävän kauas muiden tielläliikkujien varoittamiseksi.

Loukkaantuneet on siirrettävä turvaan. Onnettomuuden uhreja tulisi pyrkiä ensisijaisesti lähestymään takaa, jotta auttaja ei joudu mahdollisesti laukeamattoman turvatyynyn ja uhrin väliin.

– Onnettomuustilanteessa tärkeintä on auttaa ja toimia kykyjensä mukaan, tiivistää tiedotteessa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

– Ensiaputaidot ovat kullanarvoiset, mutta jos itsellä ei niitä ole, voi auttaa muuten esimerkiksi soittamalla 112:een ja toimia ohjeiden mukaan. Perusensiaputoimet kannattaisi jokaisen opetella, Heiskanen kannustaa.

Älä kuvaa, vaan ohita onnettomuuspaikka jouhevasti

Jos onnettomuus on tapahtunut jo aiemmin, ja tilanne näyttää olevan hallinnassa, ohita onnettomuuspaikka rauhallisesti. Omalla toiminnalla voit varmistaa myös pelastushenkilökunnalle turvalliset työskentelyolosuhteet.

– Läheltä piti -tilanteita on paljon, kun ihmiset jäävät seuraamaan onnettomuutta tai jopa kuvaamaan sitä. Jokainen voi omalta kohdaltaan miettiä, miltä itsestä tuntuisi joutua kuvattavaksi onnettomuustilanteessa. Empatiaa ja hienotunteisuutta tarvitaan. Pysähdy auttamaan, älä kuvaa, Tapio Heiskanen korostaa.

Älä toimi ainakaan näin

Kerroimme helmikuussa 2019 suomalaisesta Pepistä, joka oli ajanut autollaan rajusti ulos Turun moottoritiellä. Auto suistui ojaan ja pyörähti katon kautta ympäri, mutta päätyi onneksi renkailleen.

Kovasta rysäyksestä ja auton laukeamattomista turvatyynyistä huolimatta Peppi ei loukannut itseään sen vakavammin ja pystyi soittamaan itse hätänumeroon.

Autoja kuitenkin ajoi ohi yksi toisensa jälkeen, ja hetken vaikuttikin siltä, ettei kukaan pysähtyisi auttamaan.

Ennen kuin viranomaiset ehtivät paikalle, ohitti onnettomuuspaikan hyvin hitaalla nopeudella mies, joka kuvasi videota tilanteesta kännykällään ja huusi Pepille pilkalliseen sävyyn, että kannattaisiko tämän hankkia ajokortti.

Tässä vaiheessa paikalle oli kaikeksi onneksi pysähtynyt jo yksi auttaja.

Miehen autossa oli pizzerian tarrat. Peppi oli onnettomuuden jälkeen yhteydessä kyseiseen ravintolaan, josta pahoiteltiin heidän työntekijänsä toimintaa.

Video puolestaan löytyi myöhemmin Snapchatista.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat