Tiedätkö, kuinka kauas varoituskolmio tulisi jättää autosta? Vastaus voi yllättää

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos muistuttaa Facebookissa auton varoituskolmion oikeaoppisesta sijoittamisesta. Liian lähelle autoa sijoitetusta kolmiosta ei ole mitään apua.

Tien poskeen jäänyt auto ei valitettavasti ole harvinainen näky. Sitäkin valitettavampaa on kuitenkin se, minkä varmasti moni yhtään enemmän ajava on huomannut: Varoituskolmion käyttöön liittyvät säännöt ovat suomalaisilla huonosti hallussa.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos muistuttaa Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa, että varoituskolmiota ei saa jättää auton välittömään läheisyyteen. Vaikka tieliikennelaissa ei ole määritelty tarkkaa metrimäärää, on kolmio parempi jättää vaikka hieman liian kauas kuin yhtään liian lähelle.

Tieliikennelaki

61 §

Varoituskolmio on sijoitettava riittävän etäälle pysähtyneestä ajoneuvosta siten, että muut kuljettajat voivat hyvissä ajoin huomata varoituksen.

Tielle asetetun varoituskolmion luvaton poistaminen tai siirtäminen on kielletty.

– Varoituskolmiota ei usein muisteta viedä riittävän etäälle autosta. Kolmion tulisi olla vähintään 100–300 metrin päässä ajoneuvosta, ei muutaman kymmenen metrin.

Usein näkee, että varoituskolmio on jätetty aivan auton takarenkaan tuntumaan tai parhaassakin tapauksessa vain parinkymmenen metrin päähän. 

Pelastuslaitos kehottaa myös huomioimaan mutkat ja mäet. Mikäli auto on tien poskessa esimerkiksi heti tiukan mutkan takana, on varoituskolmion sijoittelussa oltava entistäkin tarkempi. Varoituskolmiosta ei ole mitään apua siinä vaiheessa, jos se havaitaan samaan aikaan kuin pysähtynyt auto, josta sillä yritetään varoittaa.

***

10:41

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja