Kokoomuksen Petteri Orpo Uutisextrassa: Onko hallitus toimintakykyinen Veikkaus-kohun jäljiltä? "Suomalaiset tässä kärsivät eniten"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lataa kovaa tekstiä hallituksen sisäisestä tilanteestä tällä hetkellä.

Kulttuurirahojen leikkauksista alkanut julkinen kiista on ajanut SDP:n ja keskustan välit jälleen pakkaselle. Kyse on isommasta asiasta kuin Veikkauksen edunsaajista. Oppositiojohtaja Petteri Orpo epäilee, että onko hallitus tällä hetkellä toimintakykyinen.

– Olen todella huolissani siitä, mikä on hallituksen toimintakyky, päätöksentekokyky ja kestävyys. Kyse on siitä, että hallitus on käyttänyt miljarditolkulla velkarahaa ja siitä huolimatta he eivät pysty hoitamaan näitä tärkeimpiä asioita, koska he eivät pysty tekemään arvovalintoja, Orpo sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Orpon mielestä suurin kärsijä hallituksen kärhämöinnissä ovat suomalaiset.

– Suomalaiset tässä kärsivät eniten, koska meillä on huonoa päätöksentekoa. Varmasti edunsaajat ovat tyytyväisiä, että heidän rahoituskysymyksensä ratkesi. Hallituksen toimintakyvylle ja sitä kautta isänmaan asioiden hoitamiselle tämä oli erittäin surkea näytelmä.

Hallituksen puheenjohtajaviisikko perui viime viikon perjantaina kaikki Veikkauksen edunsaajille aiotut leikkaukset. Hallitus löysi lisää 77 miljoonaa kulttuurille, liikunnalle, urheilulle, nuorisotyölle sekä sosiaaliterveysalan järjestöille.

"Velka on velkaa, vaikka voissa paistaisi"

Orpo tyrmää myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) avauksen, että budjetin tiukkaa kehysmenettelyä uudistettaisiin, jotta esimerkiksi vihreän kasvun ja talouden vaatimia isoja investointeja olisi helpompi tehdä.

–Velka on velkaa, vaikka voissa paistaisi. Minusta pääministeri hakee tällä avauksellaan selitystä sille, että otetaan vielä enemmän velkaa. Investoinnit ovat välttämättömiä, mutta hallitus voi tehdä niitä oman budjettikehyksensä puitteissa. Jokainen hallitus päättää hallituskauden alussa, mikä on kehystaso ja investointien määrä.

Mahtuvatko kokoomus ja perusuomalaiset samaan hallitukseen Orpon ilmastolinjauksen vuoksi?

Kokoomuksen puheenjohtaja ottaa Uutisextran haastattelussa myös kantaa huomiota herättäneeseen lausuntoonsa ilmastopäätöksistä. Helsingin Sanomien puheenjohtajatentissä Orpolta kysyttiin, että olisiko kokoomus valmis lähtemään hallitukseen, joka ryhtyy perumaan jo tehtyjä ilmastotoimia. Orpon yksiselitteinen ei-vastaus yllätti ainakin perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran.

Mitä tämä tarkoittaa puolueiden mahdolliselle hallitusyhteistyölle? Katso koko Uutisextra kello 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat