Politiikan toimittaja arvioi Orpon hallituksen lommoontumista: "Jos retoriikasta saadaan aikaan tällainen riita, niin mitä tapahtuu…"

Politiikan toimittaja arvioi Orpon hallituksen lommoontumista: "Jos retoriikasta saadaan aikaan tällainen riita, niin mitä tapahtuu…" 2:25
Politiikan toimittaja arvioi Orpon hallituksen lommoontumista: "Jos retoriikasta saadaan aikaan tällainen riita, niin mitä tapahtuu…"

Orpon hallituksen alkutaival on ollut kuoppainen ja johtanut jo yhden ministerin, Vilhelm Junnilan, eroon. MTV Uutisten politiikan toimittaja ei usko kiistojen loppuvan tähän.

– Tämä on aivan historiallisen poikkeuksellinen episodi, niin kuin koko Petteri Orpon hallituksen alkutaivalkin, politiikan toimittaja Vesa Kallionpää arvioi Vilhelm Junnilan luottamusäänestyksestä lähteneitä tapahtumia Seitsemän uutisissa.

Orpo vakuutti tänään hallituksen vakavahenkisen pelisääntökeskustelun jälkeen, että lommot on oiottu. Kallionpään mielestä tätä sopii epäillä.

– Väitän kyllä, että lommoja ja piilolommoja tuli entistä enemmän hallituspuolueiden välille, Kallionpää sanoo.

– Jos retoriikasta saadaan aikaan tällainen riita, niin mitä tapahtuu, kun mennään oikeasti puhumaan politiikasta? Hallituksen kunnianhimoiset rakennemuutospäätökset ja vaikeat säästöpäätökset ovat vasta edessäpäin, Kallionpää muistuttaa.

Kallionpää uskoo, että jatkossa hallitus kyllä vilpittömästi yrittää setviä riitansa sisäisesti ja pitää ulospäin yhtä.

– Nythän oppositiolla ei ole oikeastaan ollut mitään virkaa, kun hallituspuolueet kahinoivat keskenään.

– Se, mitä jatkossa tapahtuu, riippuu paljon siitä, pystyvätkö perussuomalaiset ja RKP normalisoimaan välejään, pystyvätkö hallituspuolueet pitämään kiinni sovituista pelisäännöistä ja pystyykö hallitus toimimaan joukkueena eikä laumana yksittäisiä puolueita.

"Orpo ehkä vähän uinahti"

Kallionpää arvioi myös Orpon pääministeriyden ensiaskelia.

– Alussa Orpo ehkä vähän uinahti ja luotti liikaa siihen, että ennätyspitkä hallitusneuvottelujamboree riittäisi hitsaamaan nämä neljä erilaista puoluetta yhteen. Mutta enpä ole ollenkaan varma siitä, että minkäänlainen käsiohjaus tai kurinpito olisi tässä nopeassa ja hektisessä kriisissä auttanut toiseenlaiseen tulokseen, Kallionpää sanoo.

– Nyt jatkoselvittelyissä Orpo on selvästi tiukentanut otettaan. Se on selvä, että Orpon tehtävä hallituksen pääministerinä ei tule olemaan helppo, ei sisäisesti eikä ulospäin, eikä tämä jupakka sitä helpottanut.

Lue myös:

    Uusimmat