MTV Uutisten kysely: Sdp:n ja keskustan välit ovat heikentyneet – keskustan kentällä moni pettyi Veikkaus-jupakassa pääministeriin

7:07
Veikkaus-leikkaus hiertää keskustassa – tämä on tilanne nyt

Keskustan kentällä moni on pettynyt pääministeri Sanna Marinin (sd.) toimintaan viime viikon Veikkaus-jupakassa, jossa peruttiin leikkaukset Veikkauksen edunsaajille ensi vuodeksi. MTV Uutiset teetti keskustan ja Sdp:n piirihallitusten jäsenille kyselyn Veikkaus-jupakasta ja hallitusyhteistyön sujumisesta.

Piiripäättäjiltä kysyttiin esimerkiksi sitä, minkä kouluarvosanan (4-10) he antaisivat Marinille Veikkaus-prosessin aikana.

Vastausten keskiarvo on 5,2 eli pääministeri pääsi keskustalaisten silmissä juuri ja juuri luokalta.

Vastaajista 36 prosenttia antoi nelosen ja 27 prosenttia vitosen. Kahdeksikkoa korkeampaa arvosanaa ei annettu ja senkin antoi vain kaksi prosenttia vastaajista.

Viikko sitten kaikkien Veikkauksen edunsaajien leikkaukset ensi vuodelle peruttiin ja pääministeri Marin ajoi voimakkaasti perumista. Hallitus oli aiemmin kevään kehysriihessä sopinut leikkauksista, jotka olisivat osuneet kulttuuriin, liikuntaan, nuorisotyöhön ja sote-järjestöihin.

Kyselyyn vastasi yhteensä 159 keskustan piirihallitusten jäsentä. Vastausprosentiksi muodostui 47.

Kyselyn perusteella tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) toiminta miellytti keskustan kenttää. Kurvisen kouluarvosanaksi Veikkaus-prosessissa tuli 8,6. Yli puolet vastaajista antoi Kurviselle vähintään yhdeksikön ja neljännes vastaajista antoi Kurviselle täyden kympin.

Kurvinen julkisti leikkausten yksityiskohdat reilu viikko sitten vastoin pääministeri Marinin toivetta. Marinin mielestä julkistus aiheutti erityisesti kulttuurialalle tarpeetonta epävarmuutta, kun leikkauksista vielä hallituksessa neuvoteltiin.

Kurvinen on korostanut, että leikkauksien vaikutuksia oli jo tiedusteltu eduskunnasta ja ne olisivat tulleet muutenkin pian ilmi.

Sama kysely on lähetetty myös Sdp:n piirihallitusten jäsenille. Sdp:n kenttä antaa pääministeri Marinille hyvän arvosanan toiminnastaan ja ministeri Kurviselle heikon arvosanan.  Puolueiden kenttäväki pitää näin selkeästi omiensa puolta.

Sdp:n kentälle lähteneestä kyselystä uutisoidaan myöhemmin viikonlopun aikana.  

Yhteistyön koetaan heikkenevän

Kyselyssä tiedusteltiin myös sitä, miten riitely Veikkauksen edunsaajien leikkauksista vaikuttaa keskustan ja Sdp:n kykyyn tehdä yhteistyötä hallituksessa?

Keskustan vastaajista 62 prosenttia arvioi, että riitely heikentää yhteistyötä jonkin verran ja 11 prosenttia vastasi, että riitely heikentää yhteistyötä paljon.

– Keskusta yrittää pitää hallituksessa jotain talouskuria, vihervasemmistolla ei riitä rohkeus vaan kumarrellaan kokoajan oletettujen kannattajien suuntaan. Kohta taas kaivataan Sipilän kaltaista ihmistä joka laittaa talouden kuntoon! Demareilla on käsi aina toisen taskussa, eräs keskustalainen pohtii kyselyn avoimissa vastauksissa.

– Ilman keskustan järjen ääntä useampi päätös olisi voinut olla kovin erilainen. Harmi, että se julkisessa keskustelussa näyttäytyy jarruna olemisena. Hallituksella on yhteinen tavoite, välillä keinot ovat erilaiset kumppaneiden kanssa, toinen vastaajista sanoo.

Keskustan vastaajista 25 prosenttia arvioi, ettei riitelyllä ole vaikutusta ja vain yhdessä prosentissa vastauksissa uskotaan yhteistyön vahvistuneen jonkin verran.

Piiripäättäjät uskovat kuitenkin laajasti siihen, että keskusta pysyy hallituksessa vaalikauden loppuun asti.

Keskustalaisista vastaajista 63 prosenttia uskoo hallituksessa pysymiseen. Hallituksesta lähtöön uskoo 14 prosenttia vastaajista. Loput vastasivat ”en osaa sanoa”.

– Ihan ok, jos vain pysytään hallitusohjelmassa, yksi vastaajista toteaa hallitustaipaleesta.

Muutamat vastaajat olivat arvioissaan paljon kriittisempiä.

– Eripuraa syntyy lähes kaikista yhteisistä asioista. Hallituksessa näyttää olevan johtajuus kadoksissa. Tilanne on kiperä, yksi vastaaja kirjoittaa.

– Alisteinen asema vihervasemmiston "kynsissä". Pois mahdollisimman pian hallituksesta, sanoo toinen.

Pystyykö hallitus leikkauksiin? Keskustan kentän usko horjuu lisäksi siihen, pystyykö Marinin hallitus tekemään 370 miljoonan euron leikkaukset vuodesta 2023 eteenpäin.Hallitus sopi 370 miljoonan euron leikkauksen tekemisestä kevään kehysriihessä, mutta viime aikojen käänteet politiikassa ovat saattaneet heikentää keskustalaisten uskoa leikkausten toteutumiseen. Kyselyssä vain joka kolmas uskoi leikkausten toteutuvan ja 48 prosenttia ei usko leikkausten tapahtuvan. Vastaajista 20 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa leikkausten toteutumiseen.

1:05
Näin pääministeri Sanna Marin kommentoi leikkauskohua viikko sitten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja