Valtiovarainministeri Saarikko ihmettelee pääministeri Marinin "vihreitä investointeja": ”Aika kaltevalla pinnalla ollaan”

3:16

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ei innostu pääministeri Sanna Marinin (sd.) ehdotuksesta, jonka mukaan niin kutsutut vihreät investoinnit voitaisiin irrottaa valtion budjettikehyksistä. SDP:n ja keskustaan suhteet tulehtuivat jo veikkausrahakiistan yhteydessä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja muut hallituspuolueet kävelivät viime viikolla sekä keskustan että tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) yli.

Marin päätti peruuttaa hallituksen viime keväänä sopimat leikkaukset 18 miljoonan tukiin, joita hupenevista veikkausvoittovaroista jaetaan kulttuurille. Se johti helpotuksiin kaikille muillekin tuensaajille ja toi valtiolle 77 miljoonan euron lisälaskuun.

– Se oli ainut kestävä tapa lähestyä tätä jo kertaalleen tehtyä päätöstä. Näin toimittiin nyt, mutta eihän ongelma ole poistunut mihinkään. Vuonna 2023 edessä on epävarmuutta, ja tämän hallituskauden jälkeen niin ikään. Pysyvän ratkaisu puuttuu edelleen, vaikka tilanne veikkauksen voittojen osalta on pysyvästi muuttunut, totesi Saarikko MTV:n uutisille tänään.

Saarikon mukaan hupenevien veikkausvoittovarojen aiheuttama ongelma ei viime viikon päätöksellä kadonnut mihinkään. Sen sijaa ratkaisu söi muun muassa ensi vuoden budjetin liikkumavaraa.

Keskustan riveissä pääministerin poikkeuksellinen toiminta on aiheuttanut runsaasti närää. Keskustan kansanedustajat ovat arvostelleet pääministeri Marinin toimintaa eduskunnan käytävillä ja jopa julkisuudessa suorin sanoin.

Myös pääministerin vihreät investoinnit ihmetyttävät

Valtiovarainministeri Saarikko suhtautuu epäilevästi myös pääministeri Marinin uusimpaan ehdotukseen siitä, että niin kutsutut ”vihreät investoinnit” voitaisiin toteuttaa hallituksen itselleen määrittelemän talousraamin eli menokehyksen ulkopuolella.

Saarikko viittaa ensin valtiovarainministeriön virkamiestyöhön, jossa valmistellaan uusia finanssipolitiikan säännöksiä. Esillä on monia asioita, kuten paljon rahaa ja valtaa käyttävien hyvinvointialueiden ohjaaminen.

Mutta sitten tulee melko selkeä tyrmäys.

– Aika kalteva pinta on määritellä, mikä on vihreää ja mikä on investointia niin, että voisimme varmasti luottaa, että pitäytyisimme järkevässä talouspolitiikassa. Vaikka kaikki menot eivät kuuluisi siihen paljon puhuttuun kehykseen, niin siitä huolimatta niihin tarvitsisi ottaa velkaa, totesi Saarikko.

Saarikko povaa vaikeita talouskeskusteluja

Saarikon mukaan hallituksen toimintakykyky ei ole yhdestä päätöksestä kiinni, mutta Marin ja hallituskumppanien toiminta on selvästi kirpaissut keskustaa ja myös ministeriä itseään.

– Ei tämä ennakoi kevään talouskeskusteluista erityisen helppoja. Toisaalta viime kevään puolivälipyykistä hallitus selvisi, mutta pöydässä oli silloinkin samat asiat. Talouden kestävyys, työllisyys, pidemmän aikavälin tarkastelu, arvioi Saarikko.

Tosiasiat on valtiovarainministerin mielestä syytä tunnustaa.

– Nyt kun koronan jälkeen palataan kohti uutta normaalia on kuitenkin tärkeää pitää perusasioista kiinni. Niihin kuuluu vaikkapa tuo hallituksen itselleen asettama talousraami eli kehys. Toisaalta myöskin jo kertaalleen tehdyt ratkaisut, joita viime keväänä esimerkiksi tuon veikkauksen osalta tehtiin. Nyt mentiin näin, mutta kyllä tässä paljon on ollut miettimistä, totesi Saarikko.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja