Mainos

Koivisto: Nato-kansanäänestys mahdollinen

Presidentti Mauno Koivisto ottaa varovaisen myönteisen kannan Nato-kansanäänestykseen. Turku-TV:n haastattelussa Koivisto epäilee kansalaisten pelkäävän, että Nato-jäsenhakemuksesta päätetään heitä kuulematta. Koivisto löytää perusteluja kannalle, jonka mukaan ensin olisi varmistettava, että hankkeen takana on tuntuva enemmistö kansalaisista.

Mauno Koivisto

Presidentti Martti Ahtisaaren maanantain kannanotto on avannut uuden avoimemman Nato-keskustelun.

Ahtisaaren mielestä Suomella ei ole enää päteviä syitä torjua Nato-jäsenyyttä. Kannanotto on poikinut lehdistössä lukuisia pääkirjoituksia ja kommentteja. Kaikille kanta ei ole mieleen, mutta selkeää puhetta kiitellään.

Turku-TV:ssä haastateltiin presidentti Koivistoa viime lauantaina - siis ennen Ahtisaaren ulostuloa. Koiviston kanta kansanäänestyksiin yleensä on ollut hyvin varauksellinen. Asiat pitäisi hänen mielestään hoitaa parlamentaarista tietä. Nato-kysymys näyttää kuitenkin tekevän poikkeuksen.

- Ihmisillä on huoli että tästä asiasta päätettäisiin heitä kuulematta - ja olisin vähän huolissani siitä, että ihmisillä on mahdollisesti tämmöinen epäilys. Se antaa perusteita sille, että tämmöisissä asioissa ei pitäisi liikkua ilman, että on varmistettu, että ei ainoastaan enemmistö, vaan tuntuva enemmistö on sitä mieltä.

Ahtisaari taas pelkää kansanäänestyksen päästävän populistit kampanjoimaan. Haastattelussa Koivistolta ei suoraan kysytty kantaa Nato-jäsenyyteen. Aiemmin Koiviston kanta on ollut kuitenkin kielteinen. Koivisto arvosteli aikoinaan voimakkaasti Naton Kosovo-pommituksia.

Koivisto on myös epäillyt, olisiko Suomella todellista sananvaltaa sotilasliitossa. Koivisto on huolissaan YK:n asemasta ja jatkaa Yhdysvaltain politiikan arvostelua.

- YK:ta käytetään jos viitsitään tai halutaan. Jos ei viitsitä niin ei käytetä. Nato-roolin korostuminen maailmanpolitiikassa ja Yhdysvaltain aggressiivinen politiikka johtavat osaltaan siihen, että YK:ta kutsutaan sisään ja ajetaan ulos päätöksenteosta kuinka vaan passaa.

Mielipidemittausten mukaan lähes 80 prosenttia suomalaisista kannattaa Nato-kansanäänestystä, jos sotilasliiton jäsenhakemus tulee ajankohtaiseksi.

Istuva presidentti Tarja Halonen puolestaan on sanonut pitävänsä Ahtisaaren puheita ennenaikaisina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.