"Koirilla menee helposti maha sekaisin" – mitä omistajan tulee ottaa huomioon koiran ruokavaliossa?

Mitä lemmikkisi syö? Vinkit eläinten ruokintaan 10:29
Nappaa videolta vinkit lemmikkisi ruokintaan!

Mitä tulee ottaa huomioon lemmikin ruokavaliota miettiessä?

Musti Group kertoi aiemmin tällä viikolla, että Musti ja Mirri -ketjussa myytyä ruokaa syöneiden lemmikkieläinten sairastumisien syyksi on varmistunut perunan luontainen myrkky eli ulkomaisen perunahiutaleen korkea glykoalkaloiditaso. Katso yllä olevalta videolta, miten Ruokaviraston  jaostopäällikkö Hanna Laatio kommentoi lemmikkiruokakohua!

Uutiset menehtyneistä ja sairastuneista lemmikeistä ovat saaneet monet omistajat miettimään, mitä koiralleen uskaltaa syöttää. Eläintarvike Doggis Oy:n toinen omistaja Kirsti Bergstèn kertoo Huomenta Suomen haastattelussa lemmikkiruokakohun näkyneenkin hänen liikkeessään niin, että ihmiset ovat kyselleet lemmikin ruoasta enemmän kuin normaalisti.

Mitä omistajan kannattaisi siis ottaa huomioon pohtiessaan lemmikkinsä ruokavaliota?

– Kannattaa katsoa proteiinin määrä, rasvan määrä... Sitten tietysti pääasiassa kaikki kuivaruoat ovat täysravintoja eli se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle, että se [oikea ruoka] löytyy ajan kanssa, Bergstèn kertoo 

Täysravinto = sisältää kaikki lemmikin tarvitsemat ravinto-aineet

Täydennysravinto = ei kelpaa yksinään ruokavalioksi, vaan nimensä mukaisesti täydentää ruokavaliota

– Kyllähän lähtökohtaisesti koirien täysravinnot, ja kissojen nappulat ja myös märkäruoat, ovat ravitsemuksellisesti hyviä, [niissä] on laskettu kaikkien aineiden määrät sopiviksi. Sitten koirilla voi olla yksilökohtaisia tarpeita, allergioita tai sairauksia tai rasitustaso voi olla erilainen eri koirilla eli sen mukaan se pitää sitten valita se ruoka, huomauttaa FirstVet Suomen vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen.

Näkyykö vääränlainen ruokavalio eläinlääkärin vastaanotolla?

– Kyllähän nämä ruoansulatuskanavan oireet ovat yksi yleisimmistä – ellei kaikkein yleisin yhteydenoton syy. Koirilla menee helposti maha sekaisin ihan ruokavalion vaihdosta, jos vaihdetaan nappulasta toiseen, tai sitten koirat, kun ne tuolla ulkona käyvät, niin ne voivat napsia sieltä sitä sun tätä, niin helposti menee maha sekaisin, Tamminen kertoo.

Gluteenitonta, laktoositonta, penturuokaa... Kuinka paljon on erilaisia koiranruokia? Millaisista merkeistä pitää suunnata eläinlääkäriin, jos epäilee lemmikin oireilevan ruoan vuoksi? Kuinka suosittuja ovat raakaruoat? Onko lemmikkien ylipaino ongelma tänä päivänä? Millaisia seurauksia ylipainolla voi olla? Katso haastattelut kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat