Koirankakat todellakin kannattaa kerätä pois maasta – tutkijoilta uusi havainto

MTV ratsasi tienvierustat Helsingissä, Espoossa ja Tampereella: Kakkaa siellä ja kakkaa täällä - arvaatko, missä eniten? 2:36
KATSO MYÖS: MTV:n pökälepartio ratsasi tienvierustat Helsingissä, Espoossa ja Tampereella: Kakkaa siellä ja kakkaa täällä – arvaatko, missä eniten?

Belgialaistutkijat esittävät, että koiran kakalla ja pissalla voi olla ympäristölle epäedullisia vaikutuksia.

Olemme aiemmin kertoneet, kuinka koirankakka voi olla jopa terveysriski, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan koiran jätökset voivat olla haitaksi myös ympäristölle, kertoo muun muassa Business Insider. Ecological Solutions and Evidence -lehdessä julkaistun belgialaistutkimuksen mukaan se, että koira tekee tarpeensa luontoon, näyttäisi olevan yhteydessä paikallisen ekosysteemin ja luonnon monimuotoisuuden tuhoutumiseen.

Syynä tähän on se, että maaperään päätyvät koirien tarpeet saattavat ylilannoittavan vaikutuksensa vuoksi sysätä ympäristön pois tasapainostaan alkamalla suosia tiettyjä kasveja toisten kustannuksella. Kasvillisuuden monimuotoisuus voi vähentyä, kun ravinnepitoisuuksissa tapahtuu tällaisia muutoksia.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkijat analysoivat, millaisia vaikutuksia koiran jätöksillä on luontoon. Tutkimukset suoritettiin neljällä Ghentin kaupungin lähellä sijaitsevilla luontoalueella Belgiassa

Tutkimuksessa laskettiin, kuinka paljon koiria kävi noilla neljällä alueella. He selvittivät, kuinka paljon koiria oli per hehtaari per vuosi. Laskelmia tehtiin 487 kertaa yli puolentoista vuoden aikana.

Maahan päätyvien ravinteiden määrää arvioitiin sen perusteella, kuinka usein koira kakkaa ja pissaa. Toisen mittarina käytettiin arviota siitä, miten fosfori- ja typpipitoista koiran virtsa ja uloste keskimäärin ovat. 

Suosituilla koiranulkoilutuspaikoilla ja etenkin kävelyreittien lähettyvillä maaperästä havaittiin kohonneita fosfori- ja typpipitoisuuksia. Analyysien perusteella koirat olivat näiden pitoisuuksien lähde.

Mahdollisesti haitallisia vaikutuksia ympäristölle

Tässä tutkimuksessa havaittiin, että koirien jätösten aiheuttamat lannoitusvaikutukset voivat mahdollisesti vaikuttaa haitallisesti monimuotoisuuteen ja ekosysteemin toimintaan. 

Pärjäävät kasvit valtaavat ympäristön ja tukahduttavat muut. 

– Kun maaperässä on liiallinen määrä typpeä, vain tietyt kilpailevista kasveista pärjäävät, kertoo tutkimuksen päätekijä ja Ghentin yliopiston professori Pieter De Frenne Insiderille.

Frennen mukaan tyypillisesti häviäjän rooliin jää esimerkiksi orkidea.

Tutkijat pitävät tuloksia merkittävinä

Tutkijat arvioivat, että joka vuosi koirien ulosteesta ja pissasta päätyy luontoon noin 11 kiloa typpeä ja noin viisi kiloa fosforia per hehtaari Ghentin kaupungin lähistöllä sijaitseville luonnonsuojelualueille. Koirat saattavat jätöksillä vaikuttaa luontoon niin paljon, että sillä alkaa olla seuraamuksia ympäristölle. 

Tutkijat pitävät typpimääräarviotaan merkittävänä verratessaan sitä kokonaistyppipäästöihin, joita syntyy valtaosassa Eurooppaa fossiilisten polttoainepäästöjen ja maatalouden kautta. Nämä määrät vaihtelevat heidän mukaansa 5–25 kilon välillä per hehtaari.

Tutkimusta johtanut De Frenne kertoo tiiminsä yllättyneen siitä, miten paljon ravinteita luontoon saattoi koirien jäljiltä päätyä. Heidän mukaansa ilmakehään vapautuvasta, maataloudesta, teollisuudesta ja liikenteestä peräisin olevasta typestä on jo politiikassa puhuttu, mutta koirien vaikutusta ei tässä suhteessa ole otettu huomioon.

Vaikka tutkijat tarkastelivat pitoisuuksia vain yhden belgialaiskaupungin ympäristöstä, he uskovat tilanteen olevan samanlainen muillakin kaupunkien lähettyvillä sijaitsevilla luontoalueilla Euroopassa ja Yhdysvalloissa. 

Kakkojen keräämisellä suuri vaikutus

Oman karvaturrin jätöksien ympäristövaikutuksia voi ainakin koettaa vähentää sillä, että noukkii kakat maasta. Siten voi tutkijoiden mukaan mukaan poistaa 97 prosenttia fosforista ja puolet typpipäästöistäkin. Näin vinkkaa tutkimuksen tekijä Pieter De Frenne Business Insiderin haastattelussa.

Luonnonsuojelualueista vastaaville tahoille De Frenne heittää vinkiksi, että ympäristön kuormitusta voisi vähentää siten, että koirapuistoja perustettaisiin sellaisille alueille, joissa ekosysteemi ei olisi niin herkkä.

MTV Uutiset kysyi helsinkiläisiltä, ärsyttääkö koirankakka:

Tiesitkö? Keräämättömät koiran jätökset voi olla terveysriski – MTV kysyi, ärsyttääkö koirankakka helsinkiläisiä 2:58
MTV Uutiset kysyi ihmisiltä, ärsyttääkö koirankakka maassa.

Lue myös:

    Uusimmat