Irlantilainen kreivikunta kyllästyi koirankakkaongelmaan – omistajat aiotaan saada nalkkiin DNA-testauksella

MTV ratsasi tienvierustat Helsingissä, Espoossa ja Tampereella: Kakkaa siellä ja kakkaa täällä - arvaatko, missä eniten? 2:36
Osataan sitä Suomessakin.... MTV:n pökälepartio ratsasi tienvierustat Helsingissä, Espoossa ja Tampereella: Kakkaa siellä ja kakkaa täällä – arvaatko, missä eniten?

Irlantilainen kreivikunta kyllästyi koirankakkaongelmaan ja päätti ottaa käyttöön kakan DNA-testauksen.

Suomessakin viriää joka kevät koirankakkakeskustelu, joka usein myös kuumentaa tunteita. Keräämättömät koiran jätökset ovat paitsi rumia, myös mahdollinen terveysriski.

Irlantilainen kreivikunta kyllästyi kakkaongelmaan siinä määrin, että aseeksi otettiin DNA-testaus.

Leitrimin kreivikunnassa tultiin siihen tulokseen, etteivät pelkät kehotuskyltit saa koiranomistajia keräämään lemmikkiensä kakkoja. Niinpä kreivikunta aikookin jatkossa DNA-testata hylätyt koirankakat, kertoo Newsweek.

Koirista kerätään näytteitä, jotta omistaja saadaan nalkkiin

Ajatuksena on kerätä näytteitä DNA-analyysia varten alueilla, joilla koirankakka on suuri ongelma. Eläinvalvojan keräämiä näytteitä tullaan vertaamaan samalla alueella asuvilta koirilta kerättyihin sylkinäytteisiin. Näin kakanneen koiran omistaja voitaisiin saada nalkkiin.

– Haluamme vahvistaa viestiä siitä, että kyseessä on kokonaan ihmisten ongelma, ei koirien, kreivikunnanvaltuusto kommentoi.

Kakkojen kerääminen on pakollista julkisilla paikoilla, ja kakan hylkäämisestä tien poskeen voi saada 150 euron sakon. Jos asia etenee oikeuteen, sakko voi olla 3000 euroa.

Jos sylkinäytteen antaa vapaaehtoisesti, ensimmäisestä "kakkarikkomuksesta" ei saa sakkoa

Koiranomistajan täytyy antaa suostumuksensa sylkinäytteen ottoon. Kreivikunta toivookin omistajilta yhteistyöhalukkuutta.

Omistajalle voidaan tarvittaessa lätkäistä lakiperusteinen ilmoitus sylkinäytteen keräämisestä, kertoo RTÉ Ireland. Jos sylkinäytteeseen antaa vapaaehtoisesti luvan, ensimmäisestä "kakkarikkomuksesta" ei saa sakkoa.

Koirankakka piinannut jo pitkään

Vaikka idea voi kuulostaa vitsiltä, kakkojen "unohtuminen" julkisille paikoille on ollut ongelma Leitrimissä jo pitkään.

Aiheesta tehdyssä kyselyssä vuonna 2020 selvisi, että 64 prosenttia vastaajista oli astunut kakkaan puistossa, ja 31 prosenttia oli ajanut kakan yli lastenvaunuilla. 69 prosenttia vastanneista kertoi nähneensä, miten koiranomistaja jättää kakat keräämättä.

Lue myös:

    Uusimmat