Miksi koirat syövät kakkaa, ja onko se vaarallista? Asiantuntijat selittävät ilmiötä

Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen kerrostaloyksiöön asumaan? Vuoden eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola vastaavat 1:33
Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen kerrostaloyksiöön asumaan?

Tutkijoiden ja asiantuntijoiden mukaan koirien ulosteen syömiselle löytyy useita selityksiä.

Suurin ongelma siinä, että osa koirista syö omaa tai toistensa ulostetta, vaikuttaa olevan siinä, kuinka paljon se kuvottaa koiran omistajia.

Varsinkin pentukoirat syövät monia sellaisia asioita, joita niiden ei pitäisi – sisältäen usein myös ulosteita. Vaikka tapa on kieltämättä sangen ällöttävä, on se myös koirilla hyvin yleinen.

Insiderin haastattelemat asiantuntijat listasivat viisi vaihtoehtoa, mistä kakan syöminen saattaa johtua sekä miten koiran saa opetettua lopettamaan ulosteiden mutustelun.

Miksi koirat syövät ulosteita?

Eläinlääkäri Gary Richter kertoo, ettei tieteellistä syytä koirien ulosteen syömiselle, eli koprofagialle, ole täysin selvitetty.

– Olettaen, että koiralla on hyvin tasapuolinen ruokavalio, ravintoaineiden puuttumisen aiheuttama koprofagia on hyvin epätodennäköinen. Jos totta puhutaan, ulosteiden syöminen on lähes aina käytökseen perustava ongelma, ennemmin kuin fysiikkaan perustuva, Richter toteaa.

Koiran käytöskouluttaja Russel Hartstein komppaa Richteriä ja toteaa vielä, että vaikka ei olekaan mikään selkeitä todisteita siitä, että ulosteiden syöminen johtuisi yhdestä tietystä syystä, on se kaiken kaikkiaan hyvin normaalia.

Asiantuntijat listasivat kuitenkin viisi mahdollista syytä sille, miksi koira haukkaa kakkaa.

1. Perinnölliset syyt

Hartsteinin mukaan koirat ovat kaikkiruokaisia ja rakastavat kaivella ja tonkia haaskojen hajuja, joissa on jopa pistävä tuoksu.

– Koirat syövät paljon asioita, joilla ei ole lainkaan ravintoarvoa, huvikseen tai siksi, että se tuntuu kiinnostavalta, Hartstein toteaa.

Vuonna 2018 ilmestyneen tutkimuksen mukaan koprofagia saattaa periytyä koirille niiden esi-isiltä, susilta.

Sudet ulostivat pesiensä ulkopuolelle, sillä ulosteet sisälsivät loiseläjien munia. Jos susi oli liian kipeä tai loukkaantunut päästäkseen asioilleen pesän ulkopuolelle, se söi ulosteensa suojellakseen laumaansa.

Tutkijoiden mukaan se, että loiseläjien munista tulee tarttuvia vasta parin päivän kuluttua, saattaa selittää sitä, että koirat syövät yleensä vain päivän tai kahden vanhoja ulosteita.

2. Ikä

Amerikan kennelliiton mukaan ulosteen syöminen on luonnollista käytöstä varsinkin tietyn ikäisille koirille. 

Emokoirat esimerkiksi syövät usein pentujensa ulosteita puhdistaessaan niitä ja pennut saattavat matkia tapaa syömällä omaa ja muiden koirien ulostetta.

3. Ravintoaineiden puutostilat

Kun koiran ruokavalio on tasapainossa, sillä ei sinänsä pitäisi olla ravintoaineiden puutostiloja. Jos ravintoaineiden imeytymisessä on kuitenkin ongelmaa tai koiralla on joku piilevä sairaus, puutostiloja saattaa syntyä.

Riippuen siitä, mitä ravintoaineita koira ei saa tarpeeksi, voi näkyä erilaisia merkkejä, kuten hauras ja kuiva turkki, hilseilevä iho, ali- tai ylipaino, iho-oireita, kuten kutinaa ja tulehduksia, tai ylipäätään usein toistuvia tulehduksia.

Tällaisissa tapauksissa koira saattaa syödä ulosteita paikatakseen jotakin ravintoainetta.

4. Tietyt sairaudet ja lääkitykset

Kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes sekä Cushingin oireyhtymä eli kortisolin liikatuotanto saattavat lisätä koiran nälän tunnetta ja näin ollen saada ne syömään myös omat ulosteensa.

Myös jotkin lääkitykset saattavat lisätä nälän tunnetta sivuvaikutuksena.

5. Stressi ja muut käyttäytymismallien laukaisijat

Vaikka sitä ei olekaan tieteellisesti pystytty todistamaan, jotkut asiantuntijat uskovat koprofagian johtuvan kroonisesta stressistä, ahdituksesta tai silkasta tylsyydestä.

Esimerkiksi koirat, jotka viettävät paljon aikaa pienessä suljetussa tilassa, kuten häkissä, syövät todennäköisemmin ulosteita.

Amerikan kennelliiton mukaan myös rajut koulutusmetodit tai rangaistukset saattavat synnyttää tämän tyyppistä käytöstä.

Miten kakan syömisen saa loppumaan?

Gary Richterin mukaan suurin riski siinä, että koira syö ulosteita ovat loiset. Kakan seassa kun voi lymyillä esimerkiksi loisten toukkamuotoja.

Jos koiralla ilmenee ripulia tai oksentelua, eläinlääkärivisiitti saattaa olla paikallaan.

Pentujen osalta kakan popsiminen loppuu yleensä itsestään, kun ne hieman kasvavat.

Jos ulosteen syöminen kuitenkin jatkuu, nämä keinot saattavat auttaa:

  • Varmista, että koirasi ruokavalio on tasapainossa.
  • Kerää koirasi jätökset, jolloin koiralle ei jää edes vaihtoehtoa popsia niitä esimerkiksi pihasta.
  • Pidä koiraasi hihnan päässä lenkeillä. Russel Hartsteisin mukaan hihnan päässä oleva koira syö epätodennäköisemmin ulosteita ja pystyt ainakin paremmin kontrolloimaan, pääseekö koira niitä syömään.
  • Kuonokopan käyttäminen ei hillitse pelkästään ulosteiden syömistä vaan ylipäätään kaiken ylimääräisen napsimista maasta.
  • Opeta koirallesi "jätä" -käsky.
  • Tarjoa koirallesi säännöllistä liikuntaa ja virikettä. Näin koira ei syö ulosteita ainakaan tylsyyttään.

Lähde: Insider

Lue myös:

    Uusimmat