Koiran aggressiivisen käytöksen takana on usein pelko – näissä koiraroduissa aggressiivisuutta esiintyy eniten

Oletko pulassa koirasi kanssa? Näin opetat hurtan tavoille 4:55
Oletko pulassa koirasi kanssa? Näin opetat hurtan tavoille

Koiran pelokkuus on vahvasti yhteydessä aggressiiviseen käyttäytymiseen, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksessa.

– Pelokkailla koirilla oli moninkertainen todennäköisyys käyttäytyä aggressiivisesti, kertoo väitöskirjatutkija Salla Mikkola Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Helsingin yliopiston koirien geenitutkimusryhmä kartoitti useiden mahdollisten riskitekijöiden yhteyttä aggressiiviseen käyttäytymiseen yli 9 000 koiran aineiston avulla, joka on otos suuremmasta, lähes 14 000 koiran käyttäytymiskyselyaineistosta.

Tutkimuksessa selvitettiin sekä omistajiin että vieraisiin ihmisiin kohdistuvaa aggressiivisuutta. Koira luokiteltiin aggressiiviseksi, jos se murisi usein tai oli yrittänyt näykätä tai purra ihmistä ainakin silloin tällöin esimerkiksi tilanteessa, jossa tuntematon ihminen lähestyy koiraa ulkona ja haluaa taputtaa sitä.

Colliella, villakoiralla ja kääpiösnautserilla eniten aggressiivisuutta

Erot koirarotujen aggressiivisuudessa voivat viitata taustalla vaikuttaviin geeneihin.

Tutkimuksessa eniten aggressiivisuutta esiintyi pitkäkarvaisella colliella, toy-, kääpiö- ja keskikokoisella villakoiralla sekä kääpiösnautserilla. 

– Aiempien tutkimusten mukaan pitkäkarvaisessa colliessa esiintyy pelokkuutta ja villakoiralla ja kääpiösnautserilla on havaittu vieraisiin ihmisiin kohdistuvaa aggressiivista käyttäytymistä, kertoo professori Hannes Lohi Helsingin yliopistosta.

Vähiten aggressiivisesti käyttäytyivät suositut rodut labradorinnoutaja ja kultainennoutaja.

– Koiraa harkitsevan kannattaa perehtyä rodun taustaan ja tarpeisiin. Kasvattajien kannattaa jalostusvalintoja pohtiessaan kiinnittää huomiota myös emoehdokkaiden luonteeseen, sillä sekä pelokkuus että aggressiivisuus periytyvät, sanoo Lohi.

Pienikokoiset koirat käyttäytyvät todennäköisemmin aggressiivisesti kuin keskikokoiset tai suuret koirat, mutta niiden aggressiivista käyttäytymistä ei välttämättä pidetä yhtä uhkaavana kuin suurikokoisten koirien, joten käytökseen ei puututa.

Myös uroskoirat käyttäytyvät aggressiivisemmin kuin nartut. Steriloinnilla ei sen sijaan ollut vaikutusta aggressiivisuuteen.

Aggressiivisuus on osa koiran normaalia kommunikaatiota

Koiran aggressiivinen käyttäytyminen voi sisältää esimerkiksi murinaa, haukkumista, näykkimistä ja puremista.

Nämä eleet ovat osa koiran normaalia kommunikaatiota ja niitä esiintyy myös aggressiivisten tilanteiden ulkopuolella, kuten esimerkiksi leikin yhteydessä. Aggressiivinen käytös voi olla kuitenkin liiallista, jolloin koira on terveysuhka niin ihmisille kuin muille eläimille.

– Tavallisessa perhekoirassa aggressiivinen käyttäytyminen on usein epätoivottua, mutta osalta virkakäytössä olevista koirista vaaditaan valmius aggressiivisuuteen, kertoo Salla Mikkola.

Vanhemmat koirat käyttäytyvät nuoria koiria todennäköisemmin aggressiivisesti. 

– Tämän taustalla voi olla esimerkiksi sairaudesta johtuva kipu. Aistien heikentyminen voi osaltaan vaikeuttaa lähestyvien ihmisten havaitsemista ja koiralle äkilliset tilanteet voivat aiheuttaa aggressiivisen reaktion, jatkaa Mikkola.

Omistajilleen ensimmäiset koirat käyttäytyivät todennäköisemmin aggressiivisesti kuin koirat, joiden omistajilla oli jo aiempaa koirakokemusta.

Lajitoveriensa seurasta nauttivat koirat käyttäytyvät vähemmän aggressiivisesti kuin yksin elävät kumppaninsa. Sama ilmiö on havaittu aikaisemmissa tutkimuksissa, mutta ilmiön syy-seuraussuhde on epäselvä.

– Jos koiralla on jo ennestään taipumusta aggressiivisuuteen, omistaja ei välttämättä halua ottaa riskiä mahdollisesta konfliktista uuden koiran kanssa, sanoo Mikkola.

Lue myös:

    Uusimmat