Mainos

Kodintekniikan kysyntä kasvaa huimaa vauhtia

Taulutelevisioiden kysyntä tyhjentää valmistajien varastoja. Suosituimpia malleja joutuu jo nyt odottamaan kuukausia. Nyt alkaneesta joulukaupasta odotetaan erityisen vilkasta.

Kodintekniikan kokonaismyynti kasvoi tämän vuoden yhdeksänä ensimmäisenä kuukautena 20 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Kysynnän kasvu on kovempaa kuin koskaan ennen.

Myynnin kärkiä ovat isot kodinkoneet, tietotekniikka ja kaikkien tuotelinjojen uutuustuotteet, kuten taulutelevisiot ja älypuhelimet. Kysynnälle on selkeä syy - suomalaiset haluavat elämyksiä ja helppoutta arkeen. Kodintekniikka vastaa hyvin tähän tarpeeseen.

Kodintekniikka-alan yhteistyöfoorumin Kotekin puheenjohtaja Kari Karipuu arvioi myynnin kasvun johtuvan kahdesta asiasta:

- Ensinnäkin ihmiset hankkivat kodinkonepuolella keskimäärin parempia laitteita kuin aikaisemmin.

Keittiöön myydään paljon erillisuuneja, liesitasoja, pesutorneja. Nykyisin pesukoneen lisäksi myydään samassa yhteydessä myös kuivausrumpu. Näissä asioissa me suomalaiset olemme olleet Länsi-Eurooppaa selvästi jäljessä aikaisemmin. Toinen asia on viihde-elektroniikan digitaalitekniikka, mikä tuo markkinoille valtavasti uusia laitteita, kertoo Karipuu.

Juuri isot kodinkoneet, kuten jääkaapit, pakastimet, astianpesukoneet ja kuivausrummut ovat nousseet nyt julkistetun KOTEK-indeksin suurimmaksi linjaksi. Sekä remontti- että uudiskohteet ja vapaa-ajan asunnot varustetaan entistä korkeatasoisemmilla keittiöillä ja kylpyhuoneilla. Uudet kodinkoneet myös pienentävät sähkö- ja vesilaskua.

Joulukauppa tyhjentää taulutelevisiovarastot

Joulukaupasta odotetaan kodintekniikan osalta ennätyksellistä. Sesonki on jo käynnistymässä ja siksi esimerkiksi tietyillä ominaisuuksilla varustettu taulutelevisio tai älypuhelin kannattaa hankkia nyt. Keskihinnat eivät laske, mutta kysyntä kiihtyy jouluksi. Jo nyt valmistajien varastot ovat tyhjentymässä. Erityisesti Sonyn, Panasonicin ja Phillipsin mallit ovat suosittuja eikä niiden saatavuutta pystytä takaamaan.

- Vielä taulutelevision ehtii hankkia joulupyhiksi, mutta muutaman viikon kuluttua ei välttämättä kyseistä mallia enää löydy, kertoo tv-osaston vastaavahoitaja Jukka Mäkinen Tampereen Musta Pörssi Jätistä.

Taulutelevisioiden suosion kasvua selittää ainakin osin hintojen lasku, sillä vuodessa ne ovat halventuneet noin viidenneksen. Hintahaitari yltää tällä hetkellä noin 550 eurosta vajaaseen 4000 euroon.

Myös kotien tietotekniikkahankinnat ovat kasvaneet 49 prosenttia viime vuoteen nähden. Kannettava tietokone sekä tulostin hankitaan yhä useammin henkilökohtaiseen käyttöön. Samassa taloudessa on siten useita laitteita. Tulostimia on myyty kappalemääräisesti yhtä paljon kuin tietokoneita. Niillä tulostetaan muun muassa digikuvia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.