Mainos

KKO selvitti lasten seksuaalisia hyväksikäyttöjä - näin teoista rangaistaan

Korkein oikeus on selvittänyt lasten seksuaalisten hyväksikäyttöjen rangaistuskäytäntöjä. Selvityksessä on käyty läpi vuosina 2000-2007 KKO:een toimitettuihin valituslupahakemuksiin liittyneitä hovioikeuksien ratkaisuja.

Selvityksen mukaan valituslupahakemukset ovat lisääntyneet runsaasta kymmenestä hakemuksesta yli 30 hakemukseen vuodessa. Tarkasteltuja ratkaisuja on kaikkiaan 144. Tapauksista 87 %:ssa valituslupaa on hakenut yksin vastaaja ja 4,1 %:ssa syyttäjä.

Selvityksessä tarkasteltiin lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö -nimisiä rikoksia.

KKO:n materiaalin mukaan niistä jaettiin tällaisia rangaistuksia:

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö

Selvityksen mukaan lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi luokitelluissa teoissa, joissa oli päädytty alle kuuden kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin, oli yleensä kysymys yhteen henkilöön kohdistuneesta seksuaalisesta koskettelusta. Näissä rikoksissa hyväksikäytetty lapsi oli tyypillisesti yli 10-vuotias ja tekijä oli muu kuin lapsen vanhempi.

Lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä oli pidetty myös sellaisia sukupuoliyhteyden käsittäviä tekoja, joissa lapsi oli 11 - 15 -vuotias. Tällöin rangaistuksena oli yleensä vähintään 1 vuosi 6 kuukautta vankeutta ja vankeus oli määrätty tyypillisesti myös ensikertalaiselle ehdottomaksi.

Muutoin sukupuoliyhteyden käsittäneistä teoista alle yhden vuoden pituisia vankeusrangaistuksia oli tuomittu yleensä silloin, kun rikoksen kohteena oli lähellä 16-vuoden suojaikärajaa oleva lapsi ja tekijä oli seurustelukumppani. Rangaistus oli tällöin myös yleensä ehdollinen.

Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö

Törkeäksi lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi katsotuissa teoissa oli yleensä kysymys pitkään jatkuneesta ja useita hyväksikäyttötekoja käsittävistä rikoksista tai pieneen lapseen kohdistuneista teoista.

Näistäkin rikoksista lievimmiksi oli arvioitu seksuaalista koskettelua sisältäneet teot, mutta tekoa oli pidetty törkeänä usein siitä syystä, että tekijänä oli ollut lapsen isä tai isäpuoli. Tällaisista rikoksista oli yleensä tuomittu alle kahden vuoden vankeusrangaistus.

Vankeusrangaistuksen ollessa yli 2 mutta enintään 3 vuotta, teot sisälsivät useimmiten sukupuoliyhteyden. Tekijänä oli näissäkin tapauksissa tyypillisesti isä tai isäpuoli.

Yli 5 vuoden vankeusrangaistukseen johtaneissa tapauksissa tekotapana oli selvityksen mukaan säännönmukaisesti sukupuoliyhteys, joka oli toistunut useita kertoja ja joissa uhrit ovat tekojen alkaessa pääosin olleet iältään selvästi alle 10-vuotiaita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.