Mainos

Kivistö: Kirjastopalvelujen maksuttomuus taattu

Kirjastojen peruspalvelujen maksuttomuudesta ei ole opetusministeriön ylijohtajan Kalevi Kivistön mukaan aihetta kiistellä. Kulttuuri- ja sivistystoimen palvelujen ilmainen saaminen on hänestä kansalaisen perusoikeus.

Kouvolassa keskiviikkona Etelä-Suomen läänin kirjastojen päättäjäpäivillä puhunut Kivistö perusteli näkemystään uudella hallitusmuodolla ja vuoden vaihteessa voimaan tulleella uudella kirjastolailla. Uuden hallitusmuodon mukaan julkisen vallan tehtävänä on turvata jokaiselle kansalaiselle yhtäläinen mahdollisuus itsensä kehittämiseen varattomuuden sitä estämättä.

-Kun varattomuus ei saa olla esteenä palvelujen kehittämiselle, julkisen vallan on osoitettava voimavaroja ilmaisten tai taloudellisesti tuettujen palvelujen järjestämiseen. Tähän perustuen on kansalaisille tarjottu maksuttomina niin yleissivistys kuin kirjastopalvelutkin, Kivistö sanoi.

Kirjastopalvelujen maksuttomuus on myös uudessa kirjastolaissa säilytetty ennallaan, vaikka lakiesityksen valmistelun eri vaiheissa maksuttomuudesta paljon keskusteltiinkin. Pienin lisäyksin kirjastopalvelut kuitenkin säilyivät uudessakin laissa maksuttomina. Maksuja saattaa kirjastojen palveluihin tulla, mutta ne eivät koske peruspalveluja.

Kirjastosta saatavien palvelujen maksuttomuudesta tullaan Kivistön arvion mukaan keskustelemaan aina ajoittain tulevaisuudessakin. Varsinkin, kun luodaan uusia palveluja. Hallitusohjelmista lähtevillä linjauksilla Kivistö katsoo kuitenkin olevan tässä asiassa suuri periaatteellinen ja käytännöllinen merkitys Vuodenvaihteeksi selvitystään sorvaava kirjastopoliittinen työryhmä pohtiikin Kivistön mukaan mm. sitä, mikä kansallisesti tuotettu tieto tulisi olla kaikkien kirjastojen kautta maksutta saatavissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.