Mainos

Kiviniemi: Portugali ei ole pyytämässä laina-apua

Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) mukaan Portugali ei ole pyytämässä ulkomaista laina-apua talouskriisiinsä.

Kiviniemen mukaan kaikki Portugalin puolueet ovat sitoutuneita maan talouden vakauttamiseen, vaikka parlamentti keskiviikkona hylkäsikin pääministeri Jose Socratesin säästöpakettiehdotuksen.

Socrates esitteli maansa tilannetta EU-maiden johtajille Brysselin huippukokouksessa. Kiviniemen mukaan mikään ei käydyissä keskusteluissa viitannut siihen, että Portugali olisi hakemassa laina-apua EU:lta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä.

Osa Portugalin lainoista on erääntymässä huhtikuun puolivälissä juuri ennen Suomen eduskuntavaaleja. Maan lainakorot ovat nousseet ennätyskorkeiksi, minkä takia rahoitusmarkkinoilla arvioidaan maan hakeutuvan ennen pitkää ulkomaisen avun piiriin.

Portugalin lainojen takaaminen edellyttää Suomessa eduskunnan päätöstä. Kiviniemi ei sulkenut pois mahdollisuutta, että kertaalleen jo vaalitauolle lähtenyt eduskunta joudutaan kutsumaan koolle Portugalin takia.

- En ole mikään ennustaja. Tietenkin kaikki voi olla mahdollista, Kiviniemi sanoi.

Saksa muutti mieltään

Brysselin kaksipäiväinen huippukokous venyi eilen myöhään yöhön, kun unionimaat sorvasivat sopuratkaisua pysyvän vakausmekanismin yksityiskohdista.

Pysyvän vakausmekanismin on määrä korvata nykyinen väliaikainen vakausrahasto vuoden 2013 puolivälissä. Mekanismin avulla voidaan auttaa Kreikan ja Irlannin lailla talouskriisiin ajautuvia euromaita.

Erimielisyyden aiheena oli vakausmekanismin pääomittaminen. EU-maiden valtiovarainministerit sopivat alunperin maanantaina, että pääomittaminen tapahtuu kolmen vuoden kuluessa vuodesta 2013 alkaen, mutta Saksa halusikin budjettiongelmiensa takia pidentää ajan viiteen vuoteen.

Suomen osuus 700 miljardin vakausmekanismin pääomittamisesta on 1,4 miljardia, mikä maksetaan viidessä tasasuuruisessa erässä vuosina 2013-17.

Suomen enimmäisvastuu mekanismista on 12,6 miljardia euroa. Valtiovarainministeriön mukaan enimmäisvastuu on teoreettinen luku, jonka realisoituminen edellyttäisi kaikkien vakausmekanismilta lainaa saaneiden maiden päätymistä täydellisen maksukyvyttömyyden tilaan.

(MTV3 - STT)

Katso Marjaana Toivakaisen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.