Älä tee tätä virhettä jälkikasvusi kiukutellessa – "Jos lapsi huutaa sinulle...."

Landry, 4, ei kestänyt maanantaita – tähän videoon voit taatusti samaistua 1:35
Videolla: tämän 4-vuotiaan maanantaiärsytykseen voit taatusti samaistua!

Asiantuntijat kertovat The Sun -lehdelle, miten kiukuttelevien lasten kanssa kannattaa toimia. He kertovat myös, millaista toimintatapaa kannattaa välttää.

Lapsen saadessa kiukuttelukohtauksen voi vanhemman mielessä vilistä monenlaisia ajatuksia, päivästä riippuen. Kiukuttelu on kuitenkin täysin normaalia. 

Dramaattisten känkkäränkkäkohtausten takana on eräitä syitä. Niitä valottaa tarkemmin muun muassa australialainen tutkija Rosina McAlpine, joka on perehtynyt lapsen kehitykseen ja vanhemmuuteen. Hänellä on omakohtaistakin kokemusta vanhemmuudesta. 

– Kun sain esikoiseni vuonna 2007, sain ristiriitaisia neuvoja kuten että lapselle pitäisi antaa ruokaa silloin, kun tämä sitä pyytää ja toisaalta sanottiin, että rutiinin säilyttämiseksi ruokailuhetken pitäisi olla neljän tunnin välein. 

Erilaiset neuvot hämmensivät häntä. Ne saivat McAlpinen suhtautumaan epävarmasti omaan kykyynsä olla äiti.

Yliopiston opettajana ja tutkijana työskentelevä McAlpine päätti sukeltaa syvemmälle lapsen kehityksen maailmaan ja vanhemmuuteen voidakseen tehdä valistuneempia päätöksiä omien lastensa kanssa.

Panosta ruokailuhetkiin

Stressaavina hetkinä, joihin saattavat kuulua esimerkiksi ruokailut, tilanteen läpi luoviminen voi tuntua ylivoimaiselta. 

McAlpinen mukaan odotusten hallitsemiseen liittyy se, että vältetään stressin tunne.

– Pienet lapset pystyvät keskittymään johonkin asiaan vain hyvin lyhyen aikaa, McAlpine sanoo.

– Ajan myötä, kärsivällisyydellä ja harjoittelulla pikkuiset tulevat oppimaan ateriasta nauttimisesta vanhempiensa kanssa ja jaksavat olla ruokapöydässä pidempiä aikoja ja kehittävät makumieltymyksensä erilaisten aterioiden suhteen.

McAlpine suosittelee tekemään ruokailuhetkestä mukavan hetken sen sijaan, että kyseessä olisi kotitöiden kaltainen tehtävä. Siten voidaan luoda perusta lapsen iloiselle suhtautumiselle yhteisiin aterioihin myöhemmin elämässä.

Lapsi ei osaa vielä hallita tunteitaan

Kehityspsykologiaan ja vanhemmuuteen perehtynyt asiantuntija Anita Cleare sanoo, että liikkeelle on hyvä lähteä kohtuullisista odotuksista.

– Lapsen kiukuttelu ei ole sinun syysi vaan merkki siitä, että lapsi ei ole vielä oppinut säätelemään tunteitaan ja ilmaisemaan niitä paremmalla tavalla.

Cleare kehottaa välttämään kiukuttelukohtauksien positiivista vahvistamista. Tällä hän tarkoittaa sitä, että kiukuttelulle annetaan paljon huomiota tai että annetaan periksi jossain asiassa tai antamalla lapselle se asia, jonka tämä haluaa kiukuttelullaan saada. 

– Pysy rauhallisena ja tiedosta tunteet kiukuttelukohtauksen takana. Voit sanoa jotain sellaista, että huomaan, että olet poissa tolaltasi, koska todella halusit sen keksin ja minä kielsin.

Älä tue lapsen kiukuttelua

Vanhemmat voivat vahingossa tulla rohkaisseeksi lasta huonoon käytökseen. Cleare antaa esimerkin:

– Jos lapsi huutaa sinulle ja sinä reagoit siihen antamalla hänelle älypuhelimen pitääksesi hänet hiljaisena, älypuhelin toimii lapselle positiivisena palkkiona huutamisesta, hän sanoo.

– Lapsesi saattaa todennäköisemmin alkaa huutaa samalla tavalla myöhemmin, koska hän sai siitä viimeksi palkinnon.

Clearen mukaan on tärkeä muistaa, että lapset eivät ole "miniaikuisia". 

– Kun he ovat hankalia, olisi hyviä miettiä, mitkä täyttymättömiksi jääneet tarpeet saavat aikaan tuon käytöksen.

Cleare täsmentää sanomaansa: Tämä ei tarkoita, että annamme lapsille kaiken mitä he haluavat. Jos syy lapsen vaikeaan käytökseen on se, että kieltäydyit antamasta hänelle keksiä, ei ratkaisuksi toimi se, että sitten annat sen hänelle.

– Ratkaisu on tunnistaa se, että hän tarvitse apua opetellessaan käsittelemään pettymyksen ja harmistuksen tunteitaan.

Katso asiaa lapsen vinkkelistä

McAlpine sanoo myös, että avain kiukutteluvapaaseen eloon on sen ymmärtäminen, että lapsilla on omanlaisensa ajattelutapa.

– Vanhemmat ovat usein hyvin kiireisiä taiteillessaan työn ja perhe-elämän vaatimusten ristipaineessa. Jos lapsi kokee jäävänsä ulkopuolelle tai vaille huomiota, voi hän järjestää kohtauksen saadakseen vanhempiensa huomion.

– Myös pitkästyneet lapset voivat tehdä jotakin, mitä eivät saisi.

Ratkaisuna tähän on McAlpinen mukaan oikea laatuaika vanhemman tai sisaruksen kanssa. Myös jokin aktiviteetti, joka pitää lapsen kiireisenä, voi auttaa pitämään tämän poissa pahan teosta.

Kokeile rauhoittaa lasta tällä tavalla

Joskus kiukuttelua ei vain voi välttää, teki vanhempi mitä vain.

McAlpine neuvoo, mitä vanhempi voi tehdä lievittääkseen lapsen känkkäränkkäkohtausta:

  1. Asetu fyysisesti lapsen tasolle ja pysy niin rauhallisena kuin mahdollista
  2. Rauhoittele lasta. Sano, että kaikki järjestyy kyllä ja että yhdessä selvitetään tämä tilanne
  3. Selitä lapselle, että olet tässä auttamassa ratkaisemaan ongelman yhdessä heti, kun tämä rauhoittuu
  4. Lapsen niin salliessa voi fyysinen kosketus rauhoittaa. Auta häntä hengittämään syvään

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat