Käyttääkö lapsesi itkua hyväkseen saadakseen haluamansa? Toimi näin!

Älä sorru antamaan periksi itkuiselle lapselle, vaan opeta lapsi sen sijaan kertomaan tunteistaan sanoin.

Vauvan itku kertoo yleensä hädästä tai tarpeesta. Kun lapsi ei vielä osaa ilmaista itseään kunnolla sanoin, on itku ainut keino saada vanhemman huomio.

Itkuraivarit keskellä ruuhkaista ruokakaupan käytävää tai katua voivat olla haastavia tilanteita vanhemmalle. Tällöin nopein tapa saada itku loppumaan onkin antaa periksi lapselle. Smartparenting.com listasi kymmenen neuvoa vanhemmille.

1. Hillitse omat tunteesi

Kun lasta alkaa kiukuttaa, kannattaa vanhemman säilyttää rauhallisuutensa. Mikäli vanhemmallakin menee hermot, voi vanhempi suuremmalla todennäköisyydellä menettää tilanteen hallinnan. Tällöin tilanne päättyy herkemmin siihen, että lapsi saakin tahtonsa läpi.

2. Opeta lapsesi käyttämään sanoja

Itkuraivareiden sijaan lapselle voi opettaa kuvailemaan tunteitaan sanoin. Kun lapsi itkee, kannattaa häneltä kysyä, mitä hän haluaa tai mitä hän tarvitsee. Älä anna periksi, ennen kuin lapsi on oppinut matkimaan sinua ja ilmaisee sanoin, mikä häntä harmittaa.

3. Vältä hankalia tilanteita

Lapselle itkua aiheuttavia tilanteita ovat muun muassa väsymys, nälkä tai epämukavuus. Tällaisia tilanteita voi hyvin ennakoida. Samoin esimerkiksi kauppareissulla voi kiertää kaukaa sellaiset osastot, jotka aiheuttavat lapsessa eniten innostusta, kuten lelu- tai karkkihyllyt.

4. Pidä pääsi kylmänä

Sanan ”ei” takana seisominen voi olla vaikeaa. Hetkellisesti helpompaa olisikin antaa periksi kiukkuavalle lapselle. Sen sijaan päätöksessä pysyminen opettaa lapselle, että vanhempi haluaa lapselleen vain parastaan ja toivoo hänen kasvavan hienoksi ihmiseksi. Samalla, kun lapselle sanoo ei, voi lasta halata. Kiukkuinen lapsi voi rimpuilla ensin irti, mutta rauhoittuu usein näin nopeammin.

5. Luo lapselle rauhallinen tila

Kun lapsi alkaa kiukuta, kannattaa tilanne rauhoittaa viemällä lapsi sivummalle rauhallisempaan paikkaan, jossa lapsen kanssa voi rauhassa jutella. Näin vältät myös kummankin nolostumisen ihmisjoukon keskellä.

6. Viesti selkeästi

Pidä huoli siitä, että lapsi tietää, mitä tarkalleen ottaen tekee väärin hankalassa tilanteessa. Tee lapselle myös selväksi, että ymmärrät hänen turhautumisensa, mutta ettei itku tuo siihen ratkaisua. Jos lapsi on siinä iässä, että osaa hyvin selittää, mikä häntä harmittaa, anna lapselle aikaa kertoa se myös sinulle.

7. Vahvista koko perheen välisiä suhteita

Osoita lapselle kunnioitusta hänen tunteitaan kohtaan. Tee lapselle selväksi, ettei hän saa tahtoaan läpi itkemällä. Osoita lapselle myös hyvää esimerkkiä – älä ainakaan sorru itse kiukutteluun!

8. Pidä huoli, että läheisesi käyttäytyvät samoin

Mummit, kummit tai lastenvahdit kannattaa myös opastaa kohtelemaan lasta samalla tavalla – eli olemaan antamatta periksi. Erityisen tärkeää on tietenkin se, että kumpikin vanhemmista on samaa mieltä kasvatusmetodeista.

9. Palkitse

Hyvästä käytöksestä voi hyvin palkita pienesti. Näin lapsi ei myöskään totu siihen, että kaikesta hänen tekemisestään seuraa vain moitteita, vaan että hyvästä käytöksestä myös palkitaan.

10. Aseta rajoja

Lapsen on hyvä oppia jo lapsena arvostamaan työtä ja yksinkertaisia asioita elämässä. Materialistin kasvattaminen ei auta lasta tulevaisuudessa ollenkaan. Älä anna syyllisyyden tulla vanhemmuuden tielle. Vanhemmalle kaikkein tärkein tehtävä on valmistaa lapsi tulevaisuuttaan varten.

Lue myös:

    Uusimmat