Kissalla todettu koronatartunta ensimmäistä kertaa Suomessa

Suomessa on ensi kertaa varmistunut kissan koronavirustartunta. 

Asiasta kertoo Ruokavirasto. Viraston mukaan näyte oli otettu sairaasta kissasta, jonka omistaja epäili kissan saaneen tartunnan ihmisiltä. Omistajan mukaan kissa voi jo paremmin.

Kissan koronalöydöksestä ei seuraa viranomaistoimenpiteitä.

– Jos ihmisen COVID-19-tautiin sairastumisen jälkeen samassa taloudessa olevalle kissalle tulee hengitystie- tai ruuansulatuskanavaoireita, voi kissan SARS-CoV-2-tartuntaa pitää mahdollisena. Lemmikki kannattaa pitää tällöin sisällä. Jos lemmikin oireet edellyttävät eläinlääkärin hoitoa, omistajan tulee ensin ottaa eläinlääkäriin yhteyttä puhelimitse ja ilmoittaa epäilystä tässä yhteydessä, Ruokavirastolta kerrotaan.

Koronatestistä keskustellaan eläinlääkärin kanssa. Mahdollinen koronanäytteenotto tehdään omistajan kustannuksella, mutta näyte tutkitaan maksutta Ruokavirastossa.

Ei ainutlaatuinen löytö

Suomessa todettu kissan koronavirustartunta ei ole ainutlaatuinen, sillä virustartuntoja on maailmalla havaittu useilla eri eläinlajeilla. Tarttuminen lemmikkieläimiin on kuitenkin hyvin harvinaista.

– Lemmikkieläimistä tartuntoja on raportoitu lähinnä koirilla ja kissoilla. Tyypillisesti nämä eläimet ovat olleet läheisessä kontaktissa COVID-19-tautiin sairastuneen henkilön kanssa, joten viruksen epäillään tarttuneen sairastuneesta ihmisestä lemmikkiin. Tartunnan saaneilla koirilla ja kissoilla ei yleensä ole havaittu mitään oireita, virastolta kerrotaan.

Joissakin tapauksissa kissoilla on esiintynyt esimerkiksi hengitystie- tai ruuansulatuskanavaoireita, kuten Suomenkin koronakissan kohdalla.

Ruokaviraston mukaan ihmisten rokottaminen tautia vastaan suojaa myös tartunnalle alttiita eläimiä, kun viruksen kierto ihmisissä vähenee.

Epidemian kannalta lemmikkieläinten tartunnat eivät ole merkityksellisiä.

Katso video:

Vuoden eläinlääkäri Teppo Heinola kertoo voiko koira saada koronan? 0:46
Vuoden eläinlääkärit vastaavat: Voiko koira saada koronan?

Lue myös:

    Uusimmat