Vinttikoiratila karanteeniin koronaviruksen takia – aiheuttaa koirille vilustumista, oksentelua ja ripulia

Tarttuuko virus lemmikkeihin? Ovatko astmaatikot vaarassa? Vastaamme nyt MTV Uutisten lukijoiden koronaviruskysymyksiin 9:34
Tarttuuko virus lemmikkeihin? Ovatko astmaatikot vaarassa? Vastaamme lukijoiden kysymyksiin.

Australiassa Victorian osavaltioon saapuvat vinttikoirat eristetään koirien koronaviruksen vuoksi.

9News-sivusto uutisoi vinttikoirakilpailuja järjestävän Grayhound Racing Victorian (GRV) laittavan tällä hetkellä kaikki vinttikoirat karanteeniin. Paikalliselta vinttikoiratilalta löytyi viikonloppuna koronavirusta.

GRV:n mukaan eläimen kantama koronavirus ei tartu ihmiseen eikä se ole eläimille hengenvaarallinen.

Geelongin kaupungissa Victorian osavaltiossa Australiassa sijaitseva vinttikoiratila on eristetty koronaviruksen levittyä tilan koiriin.

– Virus on tällä hetkellä rajattu kyseiselle tilalle, mutta olemme silti aloittaneet toimet koirien terveyden sekä vinttikoiraradan toiminnan turvaamiseksi, kommentoi Greyhound Racing Victorian edustaja Alan Clayton.

Koirien koronaviruksen leviämisen estämiseksi GRV on määrännyt eristettäväksi kaikki vinttikoirat, joilla on oireita viruksesta. Kaikki tartunnan saaneiden vinttikoirien kanssa tekemisissä olleet koirat eristetään 14 vuorokaudeksi.

Terveysviranomaiset tutkivat paikat, joissa vinttikoirat ovat liikkuneet viimeisen viikon aikana. Alan Claytonin mukaan kaikkiin vinttikoirakisoihin osallistuneiden eläinten omistajiin ollaan yhteydessä ja heitä neuvotaan olemaan päästämättä koiriaan lähikontaktiin toisten koirien kanssa.

– Teemme kaikkemme estääksemme koronaviruksen leviämisen vinttikoirien keskuudessa. Olemme kiitollisia koirien omistajille heidän yhteistyöhalustaan, Clayton sanoo.

Koirien koronavirus on levinnyt Australiassa koirien keskuudessa aiemminkin. Tauti levisi muissa maan osavaltioissa jo tämän vuoden alussa.

Koronavirus aiheuttaa koirille vilustumista, oksentelua sekä joissain tapauksissa myös ripulia.

Lemmikillä korona Hongkongissa

Helmikuun lopulla koronaviruspotilaan koiralta otetusta näytteestä löydettiin koronavirus Hongkongissa.

Maan hallituksen mukaan lemmikin virusnäytteen tulos oli "heikosti positiivinen".

Koiran elimistössä oli ilmeisesti matala koronaviruspitoisuus, joka on hallituksen mukaan tullut joko tartunnan tai "saastuneen ympäristön" seurauksena. Koiralla ei uutisointihetkellä ollut oireita.

MTV uutisoi helmikuun lopulla, että Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tällä hetkellä ei ole näyttöä lemmikkikissojen tai -koirien koronatartunnoista tai että ne olisivat levittäneet virusta.

Hongkongin tapauksen myötä tiettävästi ensimmäinen lemmikki oli kuitenkin saanut positiivisen koronatuloksen.

Virusta kantanut koira laitettiin karanteeniin, jossa se myös pysyy negatiivisen virusnäytteen antamiseen asti.

Hongkongin viranomaiset ovat neuvoneet koronaviruspotilaita laittamaan myös lemmikkinsä karanteeniin.

Lemmikkien karanteeni kestää ihmisten tavoin 14 päivää ja eläinlääkärit tarkkailevat niitä.

Professori Olli Vapalahti kommentoi MTV:lle aiemmin, että lajisiirtymiä koronavirusten välillä voi tapahtua, sillä virus on alun perinkin lähtöisin eläimestä.

Vapalahden mukaan osa nisäkkäistä saa viruksen ja osa ei, mutta eri eläinlajien sairastumisalttiudesta ei ole vielä tarpeeksi tietoa.

Lue myös:

    Uusimmat