Lemmikillä todettu ensimmäinen koronavirustartunta – koira karanteeniin

9:34
MTV Uutiset Live etsi vastaukset lukijoiden kysymyksiin koronaviruksesta.

Koronaviruspotilaan koiralta otetusta näytteestä löydettiin koronavirus Hongkongissa.

Maan hallituksen mukaan koiralta otettiin näytteet toissapäivänä, ja tänään varmistui, että lemmikki on "heikosti positiivinen" eli sen elimistössä on ilmeisesti matala koronaviruspitoisuus, joka on hallituksen mukaan tullut joko tartunnan tai "saastuneen ympäristön" seurauksena. Koiralla ei tällä hetkellä ole oireita.

MTV uutisoi eilen, että WHO:n mukaan tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että lemmikkikissat tai -koirat olisivat saaneet tartuntoja tai levittäneet virusta. Nyt näyttää siltä, että näin on kuitenkin tapahtunut ja tiettävästi ensimmäinen lemmikki on saanut koronapositiivisen tulosen.

Hongkongin terveysviranomaiset eivät olleet aivan varmoja siitä, kuinka pahasti koira on todella sairastunut vai onko se vain taudin kantaja. Hongkongin hallituksen mukaan tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, voiko koronavirus tarttua eläimestä ihmiseen.

Lemmikit karanteeniin

Koira on nyt kuitenkin laitettu karanteeniin ja siltä otetaan lukuisia lisänäytteitä asian selvittämiseksi. Koira pysyy karanteenissa, kunnes se saa koronanegatiivisen näytteen.

Maan viranomaiset neuvovat koronaviruspotilaita laittamaan myös lemmikkinsä karanteeniin. Lemmikkien karanteeni kestää ihmisten tavoin 14 päivää ja eläinlääkärit tarkkailevat niitä.

Professori Olli Vapalahti kommentoi MTV:lle aiemmin, että lajisiirtymiä koronavirusten välillä voi tapahtua, sillä virus on alun perinkin lähtöisin eläimestä. Hänen mukaansa osa nisäkkäistä saa viruksen ja osa ei, mutta eri eläinlajien sairastumisalttiudesta ei ole vielä tarpeeksi tietoa. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja