Mainos

Kirvesniemi, Isometsä ja Immonen saavat syytteet vanhasta dopingjutusta

Helsingin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä on tänään nostanut syytteet kolmea entistä maajoukkuehiihtäjää vastaan perättömästä lausumasta tuomioistuimessa. Rikoksesta voi saada maksimissaan kolme vuotta vankeutta. Asia liittyy niin sanottuun STT:n dopingjuttuun.

Harri Kirvesniemen, Jari Isometsän ja Janne Immosen epäillään antaneen vääriä tietoja tai ilman laillista syytä salanneen asiaan kuuluvia seikkoja Helsingin käräjäoikeudessa kesällä 2011. Heitä on tuolloin kuultu todistajina törkeitä petoksia koskevassa rikosasiassa eli niin sanotussa STT:n dopingjutussa.

Edellä mainittua rikosasiaa hoitanut kihlakunnansyyttäjä on käsittelyn jälkeen tehnyt tutkintapyynnön poliisille ja esitutkinnan on tehnyt keskusrikospoliisi. Syyteharkinta perustuu suoritettuun esitutkintaan. Syytteet käsitellään näillä näkymin Helsingin käräjäoikeudessa jo kesäkuussa. Kihlakunnansyyttäjä Mari Valtin mukaan juttu tulee oikeuteen kiireellisenä, koska Immonen on pidätettynä rajavartijan virastaan rikosepäilyn vuoksi.

Kaikki epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Haastehakemus ja muut oikeudenkäyntiasiakirjat tulevat julkisiksi, jos asia käsitellään käräjäoikeuden suullisessa istunnossa. Käräjäoikeus voi päättää toisin.

Oikeus uskoi dopingkulttuuriin

Syyteharkinnassa on arvioitu toissa vuonna dopingkäräjillä esiin tulleita tietoja ja hiihtäjien puheita. Syyttäjä ei halua kommentoida sitä, mitä muuta materiaalia syyteharkinnassa mahdollisesti on ollut käytössä.

Isometsää yhdistää kiellettyihin aineisiin ainakin torniolaislääkäri Pekka Koposen todistajanlausunto siitä, että hän olisi hankkinut epoa Isometsälle. Isometsä on kiistänyt sekaantuneensa kiellettyihin aineisiin.

Koponen kuoli käräjäkäsittelyn jälkeen. Valtin mukaan todistajan puheita on tällaisessa tapauksessa mahdollista hyödyntää uudessa oikeudenkäynnissä, jos tuomioistuin siihen suostuu.

Käräjäoikeus katsoi dopingjutun tuomiossa, että suomalaishiihto sai vetoapua dopingista 1990-luvulla. Hiihtäjä Jari Räsäsen katsottiin käyttäneen kiellettyjä aineita ja hiihtovaikuttaja Pekka Vähäsöyringin tienneen niistä.

Räsänen ja Vähäsöyrinki saivat molemmat dopingkäräjillä yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeustuomion dopingtietojen salailusta vuosien takaisessa STT:n herjausoikeudenkäynnissä. Hovioikeus piti vankeustuomiot ennallaan. Hovioikeuden ratkaisuun on haettu valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.