Kirjeenvaihtajan kommentti: Biden lähetti Suomen avulla viestin Putinille, mutta sekoitti Niinistön ja Marinin – näin ohi suun puhuminen näkyy presidentin kannatuksessa

Presidentti Biden ollut tänään vuoden presidenttinä 1:35
Presidentti Biden ollut tänään vuoden presidenttinä – katso Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan Mari Karppisen raportti.

Niinistön ja Marinin titteleiden sekoittaminen saattaa Suomessa naurattaa, mutta suuremman keskustelymyrskyn Yhdysvalloissa on aiheuttanut Bidenin mahdollinen toinen lipsautus, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen. 

Harvoin on pieni Suomen maamme mainittu Valkoisessa talossa pidetyissä lehdistötilaisuuksissa. Presidentti Joe Biden yritti kuitenkin lähettää Suomen Nato-optiolla vahvan viestin Venäjälle, mutta unohti kenen Suomen päättäjän kanssa puhui puhelimessa.

Biden on ollut kuuluisa lipsautuksistaan koko pitkän poliittisen uransa.

Lipsautuksesta saattoi olla kyse tälläkin kertaa. Bidenin ensimmäistä presidenttivuotta merkkaavassa lehdistötilaisuudessa kysyttiin Venäjän uhittelusta ja Ukrainan kriisistä, Biden mainitsi Suomen.

– Puhuin Suomen pääministerin kanssa. Puhuimme, kuinka huolissaan Suomi ja Ruotsi ovat Venäjän toimista. Viimeisin asia mitä Venäjä tarvitsisi olisi se, että Suomi vaihtaisi statustaan (liittyisi Natoon). Eivät he sano, että ovat liittymässä, mutta he seuraavat mitä tapahtuu ja kuinka törkeästi Venäjä käyttäytyy, Biden sanoi.

Todellisuudessa Biden keskusteli puhelimessa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa. Niinistö itse kertoi asiasta tiistaina Twitterissä.

Titteleiden sekoittaminen saattaa Suomessa naurattaa, mutta suuremman keskustelymyrskyn Yhdysvalloissa on aiheuttanut Bidenin mahdollinen toinen lipsautus.

Biden sanoi, että mikäli Venäjä vain “lievästi” tunkeutuu Ukrainaan, niin seurauksia punnitaan sen mukaisesti. Se on muistuttanut monelle Krimin niemimaan valloituksen ja kuinka vähällä Venäjä siitä lopulta pääsi.

Biden halusi lähettää viestin Venäjän presidentti Vladimir Putinille, että hän tietää Venäjän heikkoudet. Todellisuudessa amerikkalaisilla on nyt ollut vuosi aikaa nähdä Bidenin omat haasteet.

Biden myönsi epäonnistumisen

Biden myönsi lehdistötilaisuudessa, että koronatestauksessa epäonnistuttiin omikron-variantin kohdalla. Eri puolella Yhdysvaltoja sairaalat ovat jälleen äärirajoilla koronapotilaiden vuoksi ja päivittäin lähes 2 000 amerikkalaista kuolee koronaan.

Inflaatio on pahin vuosikymmeniin ja toimitusketjut takkuilevat. Asiantuntijat ovat erimielisiä, kuinka paljon presidentti voi hintojen nousuun vaikuttaa, mutta äänestäjät odottavat presidentiltä toimia.

Bidenin kannatus laahaa pohjalukemissa, ainoastaan ex-presidentti Donald Trumpin suosio oli vuoden presidenttiuran jälkeen yhtä alhaista. Yksi Bidenin suurimmista ongelmista on keskenään riitelevät demokraatit.

Demokraateilla on tällä hetkellä Valkoisen talon lisäksi niukka enemmistö kongressin kummassakin kamarissa, mutta Biden ei saa siltikään hankkeitaan läpi. Infrastruktuuripaketti onnistui, mutta sosiaali- ja vaaliuudistukset kaatuivat demokraattien sisäiseen riitelyyn.

Loppuvuoden välivaaleja ajatellen amerikkaiset odottavatkin Bidenilta enemmän tekoja lipsautusten sijasta.

Lue myös:

    Uusimmat