Näistä syistä presidentti Joe Bidenin kannatus on romahtanut – historia voi kuitenkin toistaa itseään: "Ihmenousu on yhä mahdollista"

Maailmanselittäjät listaavat: Näistä syistä presidentti Bidenin kannatus on romahtanut 2:29
Maailmanselittäjät listaavat: Näistä syistä presidentti Joe Bidenin kannatus on romahtanut – katso video!

Maailmanselittäjissä pohdittiin tänään syitä presidentti Joe Bidenin kannatuksen romahtamisen taustalla. Juttutuokio on katsottavissa kokonaisuudessaan jutun lopusta. 

Tällä viikolla tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Yhdysvaltain presidentinvaalit voittanut Joe Biden vannoi virkavalansa.

Harva amerikkalainen kuitenkaan juhlii Bidenin saavutuksia viimeisen vuoden aikana, sillä tuoreimpien kannatuskyselyiden mukaan suurin osa amerikkalaisista on tyytymättömiä nykyisen presidentin johtamiseen. 

Katso yllä oleva video, jossa Maailmanselittäjät listaavat syyt Bidenin kannatuksen romahdukselle!

Kannatusluvut vaihtelevat eri tutkimusten välillä, mutta fakta on se, että Bidenin kannatuksessa on tapahtunut ennätyksellinen romahdus. Alhaiset kannatusluvut eivät vedä vertoja edelliselle presidentille. 

– Keskeistä on se, että se on tullut alaspäin nopeammin kuin kenenkään muun kannatus – mutta ei ole yhtä alhaalla kuin Donald Trumpin kannatus oli tähän aikaan, sanoo kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä

Bidenin suosio on laskenut myös demokraattien kannattajien keskuudessa. 

– Se ehkä enteilee marraskuun välivaaleihinkin jotain, MTV Uutisten toimittaja Jarno Miettinen pohtii.

Bidenin lupaukset "eivät ole menneet putkeen"

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Miettinen kuitenkin huomauttaa, että vaikka Bidenin suosio omien keskuudessa on rapissut, edelleen noin kolme neljästä katsoo, että Biden on suoriutunut presidentin tehtävistään vähintään kohtalaisesti.

Yliopistonlehtori Rani-Henrik Andersson puolestaan huomauttaa, että istuvan presidentin kannatuksessa tapahtuva notkahdus on hyvin tavallista ensimmäisen vuoden aikana. 

Hänen mukaansa kannatuksen laskun taustalla on realismi, eli kannattajat huomaavat, että kaikki presidentin lupaukset ”eivät ole menneet putkeen”.

Penttilä näkee kannatuksen romahduksen taustalla epäonnistuneen kotimaan politiikan lisäksi muun muassa vuonna 1942 syntyneen Bidenin korkean iän. 

– Tällä hetkellä alkaa näyttää – ei ihan Kekkosen viimeiseltä vuodelta, mutta vähän sinne päin ollaan menossa. Häntä suojellaan eikä päästetä lehdistön kanssa tekemisiin ilman hyvin selkeää scriptiä (käsikirjoitusta), Penttilä kuvailee Bidenin iän tuomia haasteita. 

Lisäksi epäonnistuminen ulkopolitiikan saralla on Penttilän näkemyksen mukaan vaikuttanut Bidenin kannatukseen merkittävällä tavalla. 

– Afganistan on tietysti kaikkein suurin pettymys ja Iran-neuvottelut menevät tosi huonosti, Kiinan kanssa ei ole päästy mihinkään ja meillä on Ukrainan kriisi.

– Kaikilla sektoreilla pettymys, Penttilä summaa Bidenin ensimmäisen vuoden presidenttinä.  

Ihmenousut kannatusluvuissa ovat mahdollisia 

Maailmanselittäjät eivät näe tilannetta kuitenkaan täysin toivottomana. Ensimmäisen vuoden aikana tapahtunut romahdus ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, etteikö tilanne voisi kääntyä parempaan suuntaan. 

– Esimerkiksi Ronald Reagan tai Bill Clinton – heilläkin kannatus laski tosi alhaiseksi ja silti heistä tuli hyviä kahden kauden presidenttejä, että ei tämä ennenkuulumatonta ole.

Penttilä lisää Anderssonin listaan Trumpin edeltäjän, demokraattien Barack Omaban, jonka kannatusluvut olivat surullista katseltavaa ensimmäisen presidenttivuoden jälkeen. 

– Eli kyllä kai se on juuri näin, että ihmenousu on yhä edelleen mahdollista, vaikka se näyttää epätodennäköiseltä, Penttilä summaa. 

Maailmanselittäjät: Bidenin ensimmäinen vuosi – laskevan suosion aikaa 10:13
Maailmanselittäjät: Joe Bidenin ensimmäinen vuosi täyttyi muun muassa tyhjistä lupauksista ja epäonnistuneesta ulkopolitiikasta – katso summaus presidentin ensimmäisestä vuodesta

Lue myös:

    Uusimmat