Presidentti Biden piti vuoden 2022 ensimmäisen tiedotustilaisuuden: "Putin tulee katumaan, jos hyökkää Ukrainaan"

Biden:"Putin yrittää Ukrainan valtausta" 1:03
Katso raportti Venäjän suututtaneesta puheesta – Joe Biden: "Putin yrittää Ukrainan valtausta"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti keskiviikkoiltana puheen ensimmäisen virkavuotensa kunniaksi. Suomen aikaa yhdeltätoista alkaneen puheen jälkeen presidentti vastasi toimittajien kysymyksiin.

MTV seurasi tilaisuutta. Löydät viimeisimpänä päivittyneen tiedon artikkelista ylimpänä.

00.25 MTV Uutisten seuranta päättyy.

00.22 Bidenilta kysytään, miksi hän vetää maansa politiikkaa vasemmalle. Biden vastaa, että pandemian hoitamiseen on tarvittu paljon tukea.

– En ole Bernie Sanders, mutta olen demokraatti.

00.13 Bidenilta kysytään Afganistanin tilanteesta.

–Ei olisi ollut mitenkään mahdollista toteuttaa Afganistanista lähtöä millään helpolla tavalla, Biden toteaa.

– Minusta tuntuu pahalta Afganistanin tilanteen vuoksi, mutta emme voi ratkaista kaikkia maailman ongelmia.

23.59  Kaikki riippuu nyt siitä, mitä Putin aikoo tehdä.

23.57 Jos Venäjä tekee yhä kyberhyökkäyksiä Ukrainaa vastaan, me aiomme vastata iskuihin, Biden sanoo.

23.38 Putin sanoi minulle, että Ukrainasta ei koskaan tule Naton jäsenmaata, Biden toteaa.

23.30 Keskustelu kääntyy Ukrainan tilanteeseen ja Venäjään. Mahdolliset sanktiot Venäjää vastaan olisivat ennennäkemättömät, Biden toteaa.  Biden kertoo myös puhuneensa Ukrainan tilanteesta Suomen ja Ruotsin kanssa.

Putinilla ja minulla ei ole mitään vaikeuksia ymmärtää toisiamme, Biden toteaa. Mutta hän tulee katumaan, jos hyökkää Ukrainaan. Se miten vastaamme riippuu siitä, mitä Venäjä tekee.

23.19 Tiedän, että monella yrityksellä olisi haluja purkaa Kiinan vastaisia talouspakotteita ja siksi hallintoni selvittää asiaa. Vielä ei kuitenkaan olla niin pitkällä.

23.18 En lupaillut sellaisia, mitä en voisi toteuttaa, Biden vastailee median esittämään kysymykseen vaalilupauksista.

23.16 Median kysymykset alkavat.

23.16 Biden: Tämän maan parhaat ajat ovat vielä tuloillaan.

23.16 Olen kapitalisti, mutta kapitalismi ilman kilpailua ei ole kapitalismia. Amerikka tulee luomaan työpaikkoja.

23.14 Lääkkeiden, esimerkiksi insuliinin, hintoja on saatu alennettua huomattavasti. Ja näin aiomme myös jatkaa ilman että nostamme veroja yhtään.

23.11 Paras tapa taistella hintojen nousua vastaan, on lisätä tuottavuuttamme. Pandemialla on ollut maailmanlaajuinen vaikutus talouteen.

23.08 Emme ole menossa takaisin lockdowneihin. Koulut pysyvät auki maassamme. Tämä on menossa parempaan suuntaan. Emme ole vielä siinä vaiheessa, mutta olemme menossa sitä kohti, Biden sanoo.

23.00 Puhe alkaa. Biden puhuu pandemiatilanteen kuormittavuudesta ja siitä miten raskasta aika on ollut. Hän puhuu myös rokotteiden kattavuudesta väestöstä ja muistuttaa ihmisiä ottamaan rokotteet ja niiden tehosteet.
210 miljoonaa amerikkalaista on saanut koronavirusrokotteen, Biden muistuttaa.

Presidentti Biden on pitänyt tammikuun aikana jo kaksi isompaa puhetta. Näistä ensimmäisen Biden piti kongressitalon valtauksen vuosipäivänä 6. tammikuuta. Toisen, äänestysoikeuslainsäädäntöä käsitelleen puheensa presidentti piti 11. tammikuuta.

Ensimmäistä virkavuotta juhlistavassa puheessaan Biden tulee Valkoisen talon julkaiseman tiedotteen perustella odotettavasti ainakin listaamaan onnistumisiaan työpaikkojen luomisen ja työttömyyden taklaamisen suhteen.

Selvästi vähemmän tiedotustilaisuuksia

Biden on pitänyt edeltäjiään selvästi vähemmän varsinaisia tiedotustilaisuuksia sekä antanut vähemmän pitkiä haastatteluita. Kalifornian yliopiston tutkimuskeskuksen selvityksen mukaan Biden piti ensimmäisen presidenttivuotensa aikana yhteensä yhdeksän varsinaista tiedotustilaisuutta.

Hänen edeltäjänsä Donald Trump piti ensimmäisen vuotensa aikana 22 tiedotustilaisuutta. Trumpin edeltäjä Barack Obama puolestaan piti ensimmäisen vuotensa aikana kaikkiaan 27 tiedotustilaisuutta.

Etenkin antamiensa haastatteluiden määrässä Biden jää hyvin selvästi niin Trumpin kuin Obamankin taakse. Trump antoi ensimmäisen vuotensa aikana 92 haastattelua, Obama puolestaan 156.

Bidenin hallinto on puolustanut presidenttiä ja sanonut, että tämä on antanut toimittajille mahdollisuuden esittää kysymyksiä lukuisissa epävirallisissa tilanteissa. American Presidency -tutkimusprojektin mukaan Biden onkin vastannut median kysymyksiin kaikkiaan 216 otteeseen, kun Trumpin osalta sama luku on 120 ja Obaman 46.

Lue myös:

    Uusimmat