Kirjeenvaihtajan kommentti: Amerikkalaiset äänestävät tänään jopa maan demokratian tulevaisuudesta – vaaleihin on sekaantunut Trumpin ja Oprahin lisäksi Elon Musk

Yhdysvalloissa äänestetään tänään välivaaleissa – senaattorikisasta odotetaan erityisen tiukkaa 2:37
Yhdysvalloissa äänestetään tänään välivaaleissa.

Yhdysvaltain kongressivaaleilla on poikkeuksellinen merkitys tänä vuonna eikä Joe Bidenin demokraattien asemia paranna se, että Donald Trumpin lisäksi maailman rikkain ihminen Elon Musk kannustaa äänestämään republikaaneja, kirjoittaa MTV:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Lähes kaikki on mahdollista näissä vaaleissa, sen verran tiukkoja kamppailuja on eri puolella maata. Republikaanit ovat yllättäneet esivaaleissa jopa demokraatteja suosivassa New Yorkissa ja ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen republikaanien ehdokas on vahvoilla osavaltion kuvernööriksi. Hän on kongressiedustaja Lee Zeldin, Trumpin tukija, joka äänesti Joe Bidenin vaalivoiton vahvistamista vastaan.

Bideniin ollaan tyytymättömiä yli puoluerajojen

Mikäli kannatuskyselyihin on uskominen, niin republikaanit ottavat edustajainhuoneen enemmistön demokraateilta, mutta senaaatti voi mennä kummalle puolueelle tahansa. On myös mahdollista, että republikaanit voittavat ylivoimaisesti, sillä Bideniin ollaan tyytymättömiä yli puoluerajojen ja välivaaleissa punnitaan yleensä istuvan presidentin ja hänen puolueensa suosio.

Äänestäjille suurimmat huolenaiheet ovat korkea inflaatio ja pandemian aikana kasvanut rikollisuus, mistä republikaanit syyttävät kampanjoissaan demokraatteja. Demokraatteja huolettaa erityisesti aborttioikeus, jota korkein oikeus rajoitti kesällä konservatiivituomareiden äänillä.

Presidentinvaalien uskottavuus koetuksella?

Vaalit ovat kaikkea muuta kuin tavalliset välivaalit, sillä amerikkalaisten luottamus vaaliprosessiin ja demokratiaan on alamaissa. Trump ja lukuisat republikaanit ovatkin kiertäneet Yhdysvaltoja levittäen lisää vaalivalheita ja satoja Bidenin vaalivoittoa kyseenalaistavia republikaaniehdokkaita yrittää nousta vallankahvaan. Moni äänestäjä on huolissaan demokratian tulevaisuudesta, mutta eri syistä. Republikaaneista suurin osa uskoo yhä Trumpin vaalivalheeseen ja he pelkäävät demokraattien huijaavan. Demokraatit puolestaan pelkäävät, että valtaan nousee tarpeeksi Trump-mielisiä, jotka kieltäytyvät lopulta vahvistamasta oikeaa voittajaa seuraavissa presidentinvaaleissa.

Trump on sanonut ilmoittavansa presidentinvaaliehdokkuutensa pian. Hän ei ole vieläkään myöntänyt edellisten vaalien tappiota, vaikka todisteita vaalihuijauksista ei ole löytynyt. Republikaanien ollessa ennakkosuosikki, demokraatit voivat pärjätä vain, jos puolue saa nuoret ja vähemmistöt kuten maan mustat äänestämään.

Amerikkalaiseen tapaan myös julkisuuden henkilöt ovat laittaneet kultaisen lusikkansa vaalisoppaan: Muutama päivä sitten Oprah Winfrey kannusti Pennsylvaniassa asuvia äänestämään demokraattien senaattiehdokasta John Fettermania, mutta Twitterin uusi omistaja, Musk, pisti paremmaksi. Musk kehotti maan kaikkia “itsenäisesti ajattelevia äänestäjiä” äänestämään republikaanipuolueen ehdokkaita.

Lue myös:

    Uusimmat