Yhdysvalloissa välivaalien kampanjointi käy kuumana – amerikkalaisia huolestuttaa erityisesti demokratian tulevaisuus

Yhdysvalloissa äänestetään tiistaina välivaaleissa – vaa'ankieliosavaltioissa odotetaan tiukkaa taistoa 3:05
Yhdysvalloissa kampanjoidaan vielä ahkerasti ennen tiistain välivaaleja. MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja kertoo tunnelmista ennen vaaleja.

Tiistaina käytävien Yhdysvaltain välivaalien loppukiri on tiukka.

Yhdysvalloissa niin entiset presidentit Barack Obama ja Donald Trump kuin myös nykyinen presidentti Joe Biden ovat kampanjoineet ahkerasti tiistaina käytävien välivaalien alla.

MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Mari Karppisen mukaan välivaalit ovat hyvin merkitykselliset myös äänestämään aikoville amerikkalaisille.

– Olen jutellut äänestäjien kanssa tuolla Pennsylvaniassa, missä presidentit eilen kampanjoivat ja esimerkiksi täällä New Yorkissa. Kyllä he sanovat, että inflaation, rikollisuuden ja aborttioikeuden lisäksi demokratian tulevaisuus on se suurin huoli, Karppinen kertoo.

Huolen demokratian tulevaisuudesta näissä välivaaleissa herättää se, että nyt valitaan kongressi sekä osavaltion johtoa. Ne myös yhdessä vahvistavat seuraavien presidentinvaalien tuloksen.

Edelliset presidentinvaalit hävinnyt Trump on jo sanonut ilmoittavansa virallisesti uudesta presidenttiehdokkuudestaan välivaalien jälkeen. Demokraatteja huolettaakin välivaaleissa Trump-mielisten nousu valtaan.

Karppisen mukaan istuvan presidentin puolue eli demokraatit ottavat perinteisesti takkiin välivaaleissa.

– Tällä hetkellä kannatuskyselyissä näyttää siltä, että republikaanit ovat ottamassa edustajainhuoneen haltuunsa, mutta senaattikisa vaikuttaa erittäin tiukalta.

Lue myös:

    Uusimmat