Kirjastot saavat avata ovensa heti, mutta aluksi onnistuu vain palautus – "Miten me ratkaisemme sen, että lainata saa, mutta tilat voi aukaista vasta kesäkuun alussa?"

Kirjastot saavat avata ovensa heti, mutta aluksi onnistuu vain palautus –"Emme olleet valmiit tällaiseen" 9:34
Mika Tommola vieraili Töölön kirjastossa aamutuimaan.

Kirjastojohtaja Helsingistä kertoo hypähtäneensä sohvalla kuullessaan ministerin sanovan eilen tiedotustilaisuudessa, että kirjastot aukeavat välittömästi.

Aluepalvelukirjastojen Saara Ihamäki Helsingin kaupunginkirjastosta iloitsee siitä, että kirjasto saa olla ensimmäisten joukossa avaamassa ovia, kun koronarajoituksia puretaan. Samalla hän on selvästi hiukan kauhuissaan siitä, miten kirjastot selviävät tästä äkillisestä ilmoituksesta.

– Tuntui hienolta, kun ministeri sanoi, että 'kirjastot avataan välittömästi', mutta kieltämättä hieman hypähdin, että onko jossakin joku ovi, joka pitää käydä heti avaamassa. Emme olleet valmiit tällaiseen, Ihamäki sanoi MTV:n Uutisaamussa.

Hän kertoo kirjastojen Helsingissä valmistautuneen avaamaan ovet 14.5.

–Olimme valmiita avaamaan silloin hallitusti. Heti tästä tiistaiaamusta emme voi ovia aukaista.

Aamusta asti kirjoja on kuitenkin voinut palauttaa palautusluukun kautta. Lainaamisen aloittamisen tarkkaa ajankohtaa Ihamäki ei uskalla luvata.

–Pyrimme saamaan lainauksen käyntiin mahdollisimman ripeästi. Tunnemme suurta vastuuta, koska olemme niin rakastettu instituutio.

Kirjastojen pitää vielä keksiä miten kirjoja voi lainata niin, etteivät lainaajat käy niitä itse hakemasta hyllystä. Tilat saa avata yleisölle vasta kesäkuun alussa.

– Hallitus antoi meille melko haastavan tehtävän. Lainaus saa käynnistyä, mutta tilat saa avata vasta 1.6. Miten me organisoimme tämän esimerkiksi Töölön kirjastossa, jossa kokoelmat ovat neljässä kerroksessa, ihmettelee Ihamäki.

Hän sanoi kuitenkin kirjastossa aamutuimaan vierailleelle toimittaja Mika Tommolalle, ettei anna paineiden lannistaa iloa kirjastojen avaamisesta.

– Lupaan, että käytämme kaiken luovuutemme etsiessämme ratkaisuja.

Lue myös:

    Uusimmat