Kokoontumisrajoitukset poistuvat, hämmennystä herättävät ravintolarajoitukset voivat jäädä: "Tanssija poistettiin poliisiautolla"

3:22
Ravintoloissa rajoitukset jatkuvat

Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset päättyvät syyskuun lopussa. Yökerhoissa ei kuitenkaan vielä huokaista helpotuksesta, sillä ravintolatoimintaa voidaan edelleen rajoittaa alueellisesti valtioneuvoston asetuksella.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

Haastattelua tehdessä Milliklubilla on keskellä päivää toki hiljaista, mutta se ei ole ollut yökerhossa mitenkään poikkeuksellinen tila korona-aikana.

Suomen Viihderavintolat oy:n ravintolatoimenjohtajaa Henri Vilosta tilanne ei naurata.

– Periaatteessa on hyvä, että poistetaan rajoituksia. Antaa signaalia, että päästään normaalitilanteeseen jossain vaiheessa. Mutta edelleen eletään sumussa, eikä tiedetä milloin (ravintola)rajoitukset poistuvat, mikä hankaloittaa avaamisen valmistelua, Vilonen kertoo MTV Uutiset Livelle.

– Hankalaa on edelleen, hän jatkaa.

Myynnit ovat Vilosen mukaan "murto-osa" normaaliajasta.

Koronarajoituksia on monin paikoin moitittu sekaviksi, eivätkä asiakkaat Vilosen mukaan aina edes tiedä, mitkä pelisäännöt kulloinkin ovat voimassa.

– Tulee yllätyksenä, ettei saa tanssia. Viime viikolla eräs tanssija jouduttiin poliisiautolla poistamaan täältä, kun alkoi järjestyksenvalvojien kanssa kinastelemaan, Vilonen sanoo.

Koronapassi "seuraavien varianttien varalle"

Ravintolarajoituksista vastaa valtioneuvosto. Viihderavintolat oy:n Vilonen toivookin pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtamalta hallitukselta selkeää päivämäärää sille, milloin ravintolarajoituksista luovutaan.

Tarkan päivämäärän sijaan hallitus on lupaillut, että kaikki rajoitukset poistuvat, kun 12-vuotta täyttäneiden rokotuskattavuus yltää 80 prosenttiin. Tällä hetkellä yli 12-vuotiaista kaksi rokoteannosta on saanut 68,2 prosenttia.

Tulevaa koronapassia Vilonen pitää "periaatteessa positiivisena asiana".

– Olisi pitänyt aloittaa viime talvena suunnittelu. Nyt se tulee vain seuraavien varianttien varalle. 

STM: "Yhteiskunta pidetään auki"

STM:n mukaan koronaa torjutaan tulevaisuudessa "tilanteeseen sopeutetuilla tehokkailla yksilötason toimilla".

– Perusperiaate on, että yhteiskunta pidetään auki, eikä rajoituksia ole, STM:n johtaja Pasi Pohjola sanoo.

Mahdolliset alueelliset ja paikalliset rajoitukset voivat erityistilanteessa Pohjolan mukaan liittyä esimerkiksi tilaisuusmuotoihin.

Jos rajoituksia kohdennettaisiin esimerkiksi johonkin tapahtumaan, niin niistäkin voisi poiketa tulevan koronapassin avulla.

Rokotuskattavuudessa on tällä hetkellä alueellisia eroja. STT kysyikin tiedotustilaisuudessa, voiko käydä niin, että joillain alueilla luovutaan kaikista rajoituksista samaan aikaan kun toisaalle jää vielä rajoituksia voimaan.

– Todennäköiset alueelliset rokotuskattavuudet tulevat lähentymään toisiaan. Se on alueellisen päätöksenteon ja seurannan tehtävä katsoa, millainen on oma tilanne rokotusten suhteen ja millaisia tartuntoja on, Pohjola vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja