Kipeä olo, mutta ei kuumemittaria? Tunnista merkit, jotka paljastavat kuumeen – vain tässä tapauksessa otsan koskettaminen toimii

Eroon sitkeästä flunssasta – virukset rellestävät juuri nyt 5:26
Miksi flunssa pitkittyy ja miten pitkittyneestä flunssasta voi päästä eroon? Katso videolta työterveyslääkärin haastattelu.

Kuumeeseen liittyvät muut oireet paljastavat ihmisen olevan kipeä, vaikka kuumemittaria ei olisi käytössä.

Kuumeella tarkoitetaan tilannetta, jossa ruumiinlämpö on tavallista korkeampi. Monet sairaudet, kuten flunssa ja covid-19, aiheuttavat usein lämmönnousua elimistön puolustautuessa taudinaiheuttajia vastaan.

Kohonnut ruumiinlämpö on helppo varmistaa kuumemittarilla. Jos sellaista ei löydy, voi kuumeen tunnistaa myös siihen liittyvistä yleisistä oireista, vinkkaa Insider-sivusto.

– Kuumeinen olo on melko varma tapa tunnistaa kuume, sanoo lääketieteen tohtori David Cutler.

1. Särky ja heikotus

Kipu, särky ja heikotus ovat yleisiä kuumeen yhteydessä koettuja tuntemuksia. Kolotus johtuu immuunijärjestelmän aktivoitumisesta virusta vastaan.

2. Vilunväreet

Usein kuumeeseen liittyy vilunväreitä ja palelemista. Ruumiin lämpötilan noustessa elimistö pitää normaalia lämpöä liian matalana ja lisää lämmöntuotantoaan supistamalla verisuonia ja lihaksia. Tämän seurauksena iho menee kananlihalle ja ihminen palelee.

3. Ihon punoitus

Kuumeisen potilaan posket saattavat punoittaa, kun ihon alla olevat pienet verisuonet laajenevat. Elimistön lämpötilan ollessa liian korkea verisuonet laajenevat viilentääkseen kehoa.

4. Hikoilu ja nestehukka

Hikoilu on tavallista kuumeen yhteydessä, sillä niin keho yrittää säädellä elimistön lämpötilaa ja viilentää sitä. Kovan kuumeen yhteydessä ihminen voi menettää paljon nesteitä hikoilun vuoksi. Tämän takia kipeänä on tärkeää juoda riittävästi vettä.

Nestehukan riskistä kertovia merkkejä ovat esimerkiksi päänsärky, suun kuivuminen, lisääntynyt janontunne sekä sekavuus.

Kuume selviää otsaa kokeilemalla

Kuumetta on tapana testata otsaa kokeilemalla. Potilas itse ei kykene havaitsemaan kohonnutta ruumiinlämpöään otsastaan, sillä hänen koko kehonsa on yhtä kuuma. Mittariton kikka toimii ainoastaan, mikäli potilaan otsan lämpötilaa on kokeilemassa joku muu.

Helpoiten kohonneen ruumiinlämmön havaitsee, mikäli terve testaaja kokeilee ensin omaa otsaansa ja sitten potilaan otsaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat