Pekka Toveri Ukrainan iskusta lähelle Viron rajaa: Venäjä joutuu lisäämään resurssejaan puolustautumiseen – kohteena voi olla jopa Pietari

Venäläiselle Pihkovan lentokentälle tehtiin lennokki-isku – näin Pekka Toveri kommentoi 4:23
Venäläiselle Pihkovan lentokentälle lähellä Viron rajaa tehtiin lennokki-isku – näin Pekka Toveri kommentoi

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri arvioi Ukrainan Venäjälle viime yönä tekemien iskujen pakottavan Venäjän lisäämään resurssejaan selustansa suojaamiseksi.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Ukraina on tehnyt Venäjälle viime yönä lennokki-iskuja kuudelle eri alueelle.

Yksi kohteista on Länsi-Venäjällä Viron rajan läheisyydessä sijaitseva Pihkovan kaupungin lentokenttä.

Pihkovan iskussa vaurioitui neljä Iljushin-kuljetuslentokonetta, kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass. Kuvernöörin mukaan iskusta ei tiettävästi aiheutunut uhreja.

Venäjä on sulkenut lentokentän aamulla siviililiikenteeltä.

"Isku Pihkovaan ei vaikuta Suomeen suoraan"

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri arvioi Ukrainan tekemien iskujen pakottavan Venäjän lisäämään resurssejaan merkittävästi esimerkiksi lentokenttien, puolustusteollisuuden ja muiden kohteiden suojaamiseksi.

– Ja se on tietenkin pois Ukrainan rintamalta, Toveri arvioi MTV:n Huomenta Suomessa.

Isku Pihkovaan tuo sodan Suomenkin kannalta huomattavan lähelle. Toverin mukaan isku Pihkovaan ei silti vaikuta Suomeen suoraan.

– Ukraina iski aiemmin jo aika lähelle strategisten pommituskoneiden tukikohtaan ja nyt tosiaan Pihkovaan. Se osoittaa vain nykyaikaista sodankäyntiä, jota käydään pitkän kantaman asejärjestelmillä, olivat ne sitten ohjuksia tai lennokkeja. Ne ulottuvat tosi pitkälle ja tosiaan meidän lähialueillemmekin.

– En sano, että uhka meitä kohtaan on mitenkään kasvanut, mutta kyllähän se tekee elämän vähän mielenkiintoisemmaksi, kun Venäjän kohteisiin isketään ihan meidänkin rajamme tuntumassa.

Toveri: Ukrainan iskut syövät Venäjän sotapotentiaalia

Toverin mukaan Ukrainan pyrkii olemaan nyt aiempaa aktiivisempi vastaamaan Venäjän iskuihin myös Venäjän puolella. Se on kuitenkin yhä, toisin kuin Venäjä, osoittanut iskunsa selvästi sotilaskohteisin tai valtiollisiin kohteisiin.

– Iskut syövät Venäjän sotapotentiaalia ja (tosiaan) toisaalta sitovat Venäjän voimaa selustaan.

Jopa Pietari voi Toverin mukaan olla tulevaisuudessa Ukrainan iskujen kohteena.

– Ei se välttämättä poissuljettua ole, kun Ukrainan kyky kehittyy ja paranee. Pietarissa on merkittävästi sotateollisuutta ja se on siksi merkittävä sotilaallinen ja poliittinen kohde Venäjällä, eli maaleja olisi tarjolla.

Riittäväkö Ukrainan resurssit Venäjän hyökkäysten torjuntaan?

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa tapahtui viime yönä voimakkain ohjus- ja lennokki-isku sitten kevään. Riittääkö Ukrainalla kykyä torjua Venäjän iskuja?

– Varsinkin viime syksynä ja talvella oli paljon puhetta siitä, että ohjukset alkavat loppua, mutta Yhdysvallat ja muut länsimaat tukevat Ukrainaa ilmapuolustuksen rakentamisessa. Luulen, että toistaiseksi (riittää), koska Venäjänkin kyky tehdä iskuja on rajallinen.

– Kokonaisuutena volyymi on laskenut ja luulen, että Ukrainalla riittää vielä toistaiseksi torjua kykyä torjua hyökkäyksiä.

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat