Mainos

Kim voitti E-Korean vaalit

Oppositiojohtaja Kim Dae-jung voitti Etelä-Koreassa torstaina pidetyt presidentinvaalit. Etelä-Korean hallituspuolue myönsi torstai-iltana Suomen aikaa ehdokkaansa Lee Hoi-changin hävinneen vaalit.

Kun noin 60 prosenttia äänistä oli laskettu, oli Kim Dae-jung saanut 1,6 prosenttiyksikköä enemmän ääniä kuin Lee. Myös kahden ovensuukyselyn mukaan Kim olisi voittanut vaalit hiuksenhienosti. Vaalien kolmas ehdokas, puolueista sitoutumaton Rhee In-je näytti jäävän selvästi jälkeen kärkikaksikosta.

Äärimmäisen tiukka tilanne sai alkuillasta pääehdokkaiden taustajoukot varovaisiksi kannanotoissaan. Hallitsevan kansallispuolueen edustaja sanoi, että vaalien tulos selviää todennäköisesti vasta aivan ääntenlaskun loppusuoralla.

-Vielä ei ole kommenttien aika. Vaikka minulle onkin kerrottu, että olisin voittamassa, en halua vielä sanoa mitään, opposition veteraanipoliitikko Kim sanoi vaalihuoneistojen suljettua ovensa. 74-vuotias Kim pyrki nyt neljättä kertaa Etelä-Korean presidentiksi Kävi presidentinvaaleissa miten tahansa, kansallispuolueella on edelleen enemmistö maan parlamentissa.

Vaalikomissio arvioi illansuussa, että lähes 80 prosenttia maan runsaasta 32 miljoonasta äänioikeutetusta oli käynyt äänestämässä. Ennen vaaleja arveltiin, että maan vaikea talouskriisi olisi vienyt kansalaisten äänestysinnostuksen.

Katkera kalkki

Poliittiset arvioijat sanoi torstaina, että vaalien voittaja saa tyhjennettäväkseen katkeran kalkin yrittäessään luovia maata syvästä lamasta.

Etelä-Korea on joutunut nielemään ylpeytensä ja hyväksymään Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kymmenien miljardien avustusluoton. Luoton ehtona ovat tiukat vaatimukset veronkorotuksista, tiukasta rahapolitiikasta ja julkisten menojen leikkauksista.

Vaikka talouskysymykset ovat hallinneet vaalikampanjaa, pääehdokkaat ovat tarjonneet vain vähän ratkaisuja maan ongelmiin, jotka ovat vieneet Etelä-Korealta talouden ihmemaan maineen.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.