Mainos

"Kim Il Sungin syylä" saa vihdoin ikkunat

Sitä on rakennettu kuin Iisakin kirkkoa. Sitä on haukuttu ihmiskunnan historian kauheimmaksi rakennukseksi. Sitä on verrattu syylään Kim Il Sungin niskassa.

Se on Ryugyongin hotelli Pjongjangissa.

Vuonna 1987 Pohjois-Korean johdon valtasi halu näyttää muulle maailmalle, etenkin olympiaisännyyttä odottavalle etelänaapurilleen, miten nopeasti maan talous kehittyy. Niinpä aivan pääkaupungin keskustaan ryhdyttiin pystyttämään jättimäistä hotellia: pyramidimaisen 105-kerroksisen kolossin oli määrä kohota 330 metrin korkeuteen.

Huipulle kaavailtiin viittä pyörivää luksusravintolaa.

Hotellin betonirunko nousi nopeasti harjaansa, ja sen kuvalla koristeltiin ylpeänä postimerkkejäkin. Mutta vuonna 1992 projekti törmäsi seinään: Neuvostoliitto oli hajonnut ja rahahanat tyrehtyneet. Pohjois-Korean talous lähti luisuun, joten hotellin viimeistely sai jäädä tuonnemmaksi.

Tauko venyi 16 vuoden mittaiseksi.

Mistä ei voi puhua, siitä pitää vaieta

Autioituneesta Ryugyongista tuli Pohjois-Korean epäonnistumisen symboli, jota pilkattiin aavehotelliksi ja tuhon hotelliksi. Esquire-lehti valitsi sen kaikkien aikojen hirveimmäksi rakennukseksi.

Hotellilla ei enää ylpeilty, vaan se häivytettiin kartoista ja jopa virallisista valokuvista. Uutiskanava CNN:n entinen Aasian-kirjeenvaihtaja Mike Chinoy irvaili, että Ryugyong on kuin iso syylä maan entisen johtajan Kim Il Sungin niskassa: kaikki tiesivät, missä se oli ja mikä se oli, mutta siitä ei saanut puhua tai ottaa kuvia.

Kuluvan vuoden aikana Ryugyongin kummitustalo on kuitenkin osoittanut merkkejä heräämisestä.

Egyptiläinen rakennusyhtiö on ryhtynyt kunnostamaan ylimmäisiä kerroksia, joihin on ilmestynyt ikkunaruutuja ja kännykkämastoja - vaikka Pohjois-Korea kieltääkin kansalaisiaan omistamasta matkapuhelimia.

Eteläkorealaiset asiantuntijat ovat tosin arvioineet, että Ryugyongin kuntoon saattaminen maksaisi jopa kaksi miljardia dollaria, eli kymmeneksen Pohjois-Korean vuotuisesta bruttokansantuotteesta.

Lisäksi jotkut arkkitehdit epäilevät, ettei heikkolaatuinen betoni edes kestäisi valmiin hotellin painoa, vaan koko komeus rysähtäisi kasaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.