Kilpailuvirastolta lupa K-ruokakauppojen yhteishinnoitteluun

Purasjoki odottaa kuluttajan ruokakorin halpenevan.

Kesko

Kilpailuvirasto näytti odotetusti vihreää valoa K-ryhmän suunnitelmille tiivistää ketjuyhteistyötä päivittäistavarakaupassa. Tänään se antoi Keskolle poikkeusluvan määrätä enimmäishinnat osalle K-supermarketeissa myytävistä tuotteista. Lupa tuli hieman Keskon hakemaa suppeampana ja lyhyemmäksi ajaksi. Samalla viraston ylijohtaja Matti Purasjoki kuitenkin viestitti, että nyt tehtiin linjapäätös myös muihin ryhmän poikkeuslupia koskeviin hakemuksiin.

Muita ruokakauppaketjuja koskeviin hakemuksiin yritetään saada yhteispäätös talven aikana. Purasjoki perusteli luvan myöntämistä ruokakaupan ketjuttamisesta kuluttajille syntyvillä hyödyillä. Luvan rajoituksilla varmistettiin, että ryhmän kauppiaat voivat kilpailla keskenään ja pienet tavarantoimittajat saavat tuotteitaan kauppoihin. Lisäksi Kesko on hakenut lupaa kenkä- ja rautakauppa- sekä maatalousketjujen poikkeushinnoitteluun.

Kilpailuviraston erikoistutkija Markku Tupamäki sanoi, että niistä ei voi sanoa tässä vaiheessa mitään, koska markkinatilanne voi olla täysin toinen kuin päivittäistavarakaupassa. Niihinkin kantaa lupailtiin talven aikana.

Purasjoki: Kesko kärsinyt rajoituksista

Purasjoen mukaan K-ryhmä on menettänyt markkinaosuuttaan, koska Keskolla ei ole ollut mahdollisuuksia määritellä samalla tavalla hintoja kuin sen kilpailijat. Kun Keskon edellytykset kilpailla muiden kanssa paranevat, sen pitäisi siirtyä kuluttajien eduksi. Suurtuotannon edut näkyvät kaupankin puolella, Purasjoki perusteli.

Erikoistutkija Liisa Vuorio lisäsi jo lain edellyttävän, että poikkeusluvan tehokkuuseduista hyötyvät myös kuluttajat. Samalla virasto uusi S-ryhmän poikkeusluvan tehdä yhteistyötä päivittäistavaroiden hankinnassa, markkinoinnissa ja hinnoittelussa. Aiemmasta poiketen myös siihen tuli vastaavia rajoituksia kuin K-ryhmälle.
Myös S-ryhmä sai poikkeusluvan vain kolmeksi vuodeksi. Vaikka S-ryhmä ei ole käyttänyt luvan mahdollisuuksia täysimääräisesti, viranomainen katsoi, ettei rajojen määrittely voi olla luvan haltijan asia.

-Halusimme raamittaa rajat itse, Vuorio perusteli.

Halvemmallakin saa myydä

Kilpailuviraston linjauksen mukaan ketjuvalikoimaan kuuluvien tuotteiden osuus ei saa nousta yli 60 prosentin vuosimyynnistä. Kesko olisi toivonut rajan 80 prosenttiin, mutta 60 prosenttiakin riittää sille. Ylimmät hinnat K-ryhmä saa määrätä 35 prosentin osuudelle tuotteista. Myös se lasketaan kunkin kokoluokan kaupan keskimääräisestä vuosimyynnistä. Osuuteen lasketaan myös ryhmän oma Pirkka-tuotemerkki, jolle Kesko on jo aiemmin määrännyt enimmäishinnan.

Osuus oli sama, mitä Kesko oli hakenut. Sen sijaan virasto ei myöntynyt siihen, että enimmäishintatuotteet olisi pitänyt hankkia Keskon osoittamasta paikasta. Tupamäki tähdensi, että kauppias voi myydä enimmäishintaa halvemmallakin. Tähän saakka K-ryhmä on voinut markkinoida kuukauden ajan tiettyjä tuotteita samaan kampanjahintaan. Valikoiman suuruus on liikesalaisuus.

Purasjoki on vakuuttunut, että kilpailuviraston määräämät rajoitukset otetaan vakavasti. Hänen mukaansa Keskolla ei ole mitään syytä rajoittaa halvemmalla myyntiä, koska se lisää ryhmän myyntiä. Toisaalta hän vakuuttunut, että K-kauppiaat valittavat virastolle, jos Kesko pakottaa hankkimaan tuotteita Keskosta.

Virastolle jää ratkottavaa

Keskoa koskevien poikkeuslupien lisäksi virasto ratkaisee myöhemmin kantansa myös S-ryhmän yhteistyöhön kulutustavaroiden myynnissä. Tässä hakemuksessa ovat esimerkiksi Sokos-tavaratalojen tuotteet. Lisäksi ratkaisua odottaa S-ryhmän, Tradekan ja Elannon yhteisen hankintayhtiön Inex-Partnersin tulevaisuus. Vaikka yhtiö hankkii kilpaileville ryhmille tuotteita, se ei ole laitonta, koska poikkeuslupahakemus on jätetty.

Keskon Pirkka-tuotteiden hinnoittelusta on jätetty myös uusi poikkeuslupahakemus. Tupamäen mukaan poikkeuslupaa ei tarvita, jos tuotteita ei myydä ryhmän ulkopuolelle.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat