Mainos

Kiista köyhyyspaketista jatkuu budjettiriihessä

Hallitus joutuu palamaan kiistaa herättäneeseen köyhyyspakettiin viimeistään ensi elokuun budjettiriihessä.

Köyhyyspakettiin palaamista pidettiin selvänä monissa hallituspuolueiden eduskuntaryhmien pääpuheissa. Eduskunta keskustelee tänään opposition välikysymyksestä. Hallitusrintaman ryhmistä tyytymättömin äsken sovittuun köyhyyspakettiin oli vasemmistoliitto. Ryhmäjohtaja Outi Ojala sanoi, että budjettiriihessä on päästävä ratkaisuun työmarkkinatuen ja peruspäivärahan korotuksista.

Vihreiden ryhmäpuhujaa Erkki Pulliaista kiusasi erityisesti köyhyyspaketin taso. Hän sanoi, että ensi ja seuraavan vuoden budjettiriihessä lisäysten määrä pitäisi nostaa noin 1,5 miljardiin eli kaksinkertaiseksi nyt sovitusta määrästä. Myös ruotsalaisen eduskuntaryhmän Pehr Löv viittasi edessä oleviin budjettineuvotteluihin. Hän toivoi erityisesti, että vanhempain- ja hoitovapaa tehtäisiin eläkkeeseen oikeuttavaksi ajaksi.

SDP:n ryhmäpuhuja Säde Tahvanainen piti köyhyyspaketin peruslinjauksia oikeina. Myös SDP:n ryhmän mielestä asiaan on kuitenkin syytä palata tulevissa budjettineuvotteluissa. Pääministeri Paavo Lipposta siteeraten Tahvanainen totesi ryhmän kannaksi, että köyhyyspaketti tarvitsee jatkossa "täsmennyksiä ja täydennystä".

Sitäkin varovaisemmin jatkoneuvotteluihin viittasi kokoomuksen ryhmäpuhuja Sari Sarkomaa. Hän tyytyi toteamaan viittamatta budjettiriiheen, että "työtä jatketaan". Sarkomaa piikitteli oppositiojohtaja Mauri Pekkarista parin vuoden takaisella veropäätöksellä. Pekkarinen vastusti silloin pääomaveron korotusta, koska verotuksen taso oli opposition mielestä Suomessa kohtuullinen. Tilastoissa tuloerojen kasvu ja suhteellisen köyhyyden lisääntyminen näkyvät erityisesti sen vuoksi, että varakkaimmilla ihmisillä juuri pääomatulot ovat kasvaneet runsaasti.

PR-moka

Hallituksen ja hallituspuolueiden piirissä on tuskailtu köyhyyspaketin julkisuudessa saamaa vastaanottoa. Monien mielestä on syntynyt virheellinen kuva, että paketissa olisi kaikki, mitä hallitus on tehnyt asian hyväksi.

Erkki Pulliaisen mielestä hallitus teki melkoisen PR-möhlän, kun se ensin kertoi 750 miljoonan köyhyyspaketista, mutta karsi siitä sitten 220 miljoonaa pois.
-Taktiikka oli surkea ja suunta väärä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.