Putin avasi suunsa ATACMS-ohjuksista – MTV seuraa sotaa

Venäjä esittelee sotasaaliitaan – Ukrainan kärkikalusto loistaa poissaolollaan 1:29
Venäjä esitteli taannoin sotasaaliitaan, mutta Ukrainan kärkikalusto loisti poissaolollaan.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 18. lokakuuta 2023. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä on aloittanut uuden hyökkäyksen lähellä Avdijivkan kaupunkia 

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

 

20.58: Putin: Yhdysvalloilta "jälleen uusi virhe" antaa Ukrainalle ATACMS-ohjuksia

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi Kiinan-vierailullaan keskiviikkona, että oli Yhdysvalloilta "jälleen uusi virhe" antaa Ukrainalle ATACMS-ohjuksia. 

Putin varoitti, että nämä tykistöohjukset eivät vaikuta taisteluihin etulinjassa vaan ainoastaan "pidentävät Ukrainan tuskaa".

– Sota on sotaa, ja tietysti... ne muodostavat uhan, se on sanomattakin selvää. Mutta mikä tärkeintä, tämä ei muuta tilannetta rintamalla ollenkaan dramaattisesti, Putin sanoi lehdistötilaisuudessa Pekingissä.

Guardianin mukaan Putin lisäsi vielä, että vieläkin suurempi virhe on se, että Yhdysvallat on entistä enemmän sekaantunut suoraan sotaan.

19.11: Ainakin kolme kuoli Venäjän iskuissa Ukrainaan

Ainakin kolme ihmistä kuoli keskiviikon vastaisena yönä Venäjän tekemissä iskuissa Ukrainan Zaporizhzhjan ja Dnipron kaupunkeihin, kertoivat ukrainalaisviranomaiset keskiviikkona.

Zaporizhzhjan alueen kuvernöörin Juri Malashkon mukaan Venäjä laukaisi kuusi ohjusta Zaporizhzhjan kaupunkiin. Kahden kuolleen lisäksi siellä iskuissa haavoittui ainakin viisi muuta ihmistä. Lisäksi kolme ihmistä oli kateissa.

Zaporizhzhjan kaupunki sijaitsee noin 50 kilometriä koilliseen Enerhodarista, jossa on Venäjän valtaama Euroopan suurin ydinvoimala.

Dniprossa ainakin yksi ihminen kuoli ja neljä haavoittui Venäjän iskussa asuintaloihin, kertoi Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko.

Venäjän yöllinen ohjusisku tuli päivä sen jälkeen, kun Ukraina kertoi käyttäneensä ensimmäisen kerran Yhdysvalloilta saamiaan pitkän kantaman ATACMS-tykistöohjuksia. 

Ukraina ei antanut tarkempia tietoja siitä, missä se on käyttänyt ohjuksia. Sen sijaan Ukraina on sanonut erikoisjoukkojensa iskeneen lentokentille Venäjän valtaamilla alueilla.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuitenkin kehaisi, että ATACMS-ohjukset olivat jo osoittaneet suuren tarkkuutensa.

Venäjän puolustusministeriö kertoi Kyiv Independent -sivuston mukaan ampuneensa alas 28 Ukrainan lennokkia keskiviikon vastaisena yönä. Puolustusministeriön mukaan lennokit pudotettiin Belgorodin, Kurskin ja Mustanmeren alueilla.

Venäjälle mahdollisesti aiheutuneista vahingoista ei kerrottu.

18.54: Venäjä kertoo torjuneensa ilmahyökkäyksen Sevastopolin laivastotukikohtaan Krimillä

Venäjän Mustanmeren laivasto on torjunut ilmahyökkäyksen Sevastopolin laivastotukikohtaan Krimin niemimaalla, kertoo Sevastopolin kuvernööri viestintäpalvelu Telegramissa.

Kuvernööri Mikhail Razvozhayev kertoo että infrastruktuurin vahinkoja selvitetään. Viestissä ei tarkenneta, minkälaisesta ilmahyökkäyksestä on kyse.

18.44: Putin Kiinassa: Ukrainan konflikti pitää ratkaista neuvotellen

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että länsimaiden kanta Ukrainan tilanteeseen on hänen mielestään nyt vähemmän ”haukkamainen” kuin aiemmin.

Hän sanoo lisäksi olevansa samaa mieltä lausunnoista, joiden mukaan ”konflikti” Ukrainassa olisi ratkaistava neuvottelujen avulla.

Putin otti asiaan kantaa Kiinan vierailullaan.

Hän sanoi Xi Jinpingin kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa neuvottelujen olevan mahdollisia kuitenkin vasta sitten, kun Ukraina suostuu niihin.

16.36: ATACMS-video kylvää kauhua Venäjällä

Ukrainan lentokenttäiskussa on tuhoutunut väitetysti yhdeksän venäläishelikopteria. Venäjällä ei ole varaa tällaisiin tappioihin, sanoo Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kokoomuksen kansanedustajan Pekka Toveri.

Ukraina käytti yhdysvaltalaismedian mukaan eilen tiistaina ensimmäistä kertaa Yhdysvalloilta saamaansa Army Tactical Missile -ohjusta, joka tunnetaan paremmin lyhenteellä ATACMS.

Ukraina väitti tiistaina iskeneensä tuhoisasti kahdelle Venäjän miehittämälle lentokentälle, mutta ei määrittänyt tuolloin käytettyä asetyyppiä.

Myöhemmin tiistaina Ukrainan armeija julkaisi videon, jossa se väittää näkyvän, miten ATACMS-ohjus laukaistaan. Sen aitoutta ei ole vahvistettu.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan ATACMS-ohjukset ovat nyt "todistaneet tehonsa".

Ukrainan armeija väittää lentokenttähyökkäysten tuhonneen yhdeksän Venäjän helikopteria. Pekka Toverin mukaan luku on iso.

– Venäjällä ei ole tällaisiin tappioihin oikein varaa, Toveri sanoo MTV Uutisille puhelimitse.

Sotatieteilijä Ilmari Käihkö on samaa mieltä.

– Jos Venäjällä oli Ka-52-taisteluhelikoptereita 100–130 ennen sotaa ja niistä kaikki tuskin olivat toimintakuntoisia, on yhdeksän aika suuri menetys. Siis jos tiedot tappioista pitävät paikkansa, Käihkö arvioi MTV Uutisille.

8.47: Ainakin kaksi kuoli Venäjän ohjusiskuissa Zaporizhzhjaan

Ainakin kaksi ihmistä on kuollut Venäjän viime yönä tekemissä ohjusiskuissa Zaporizhzhjan kaupunkiin, kertoo Zaporizhzhjan alueen kuvernööri Juri Malashko.

Malashkon mukaan Venäjä laukaisi kuusi ohjusta kaupunkiin ja kahden kuolleen lisäksi iskuissa haavoittui kolme muuta ihmistä. Viranomaiset kertovat, että yksi ohjuksista osui asuinrakennukseen.

Zaporizhzhjan kaupunki sijaitsee noin 50 kilometriä koilliseen Enerhodarin kaupungista, jossa on Venäjän valtaama Euroopan suurin ydinvoimala.

7.36: Kiinan Xi suhteesta Venäjään: "Läheinen poliittinen koordinaatio on tarpeen nykyisinä vaikeina aikoina"

Kiinan ja Venäjän strateginen koordinaatio on säilynyt läheisenä ja vaikuttavana, ilmoitti Kiinan presidentti Xi Jinping tänään Venäjän presidentti Vladimir Putinille. Asiasta uutisoi Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua.

– Läheinen poliittinen koordinaatio on tarpeen nykyisinä vaikeina aikoina, Xi sanoi.

Maidenvälisen poliittinen luottamus lisäksi Xin mukaan syvenee jatkuvasti. Maiden kahdenvälisen kaupan kerrotaan lisäksi nousseen historiallisen korkeaksi. 

Xin kerrotaan tavanneen Putin viimeisen kymmenen vuoden aikana 42 kertaa. 

Hän luonnehti Kiinan valtionmedian mukaan muodostaneensa vuosien aikana Putinin kanssa syvän ystävyyssuhteen. 

Foorumin avajaispuheessaan Xi sanoi, ettei Kiina osallistuisi "ideologisiin riitoihin, geopoliittisiin peleihin tai blokkien välisiin vastakkainasetteluihin".

– Vastustamme yksipuolisia pakotteita ja taloudellista kiristämistä, Xi sanoi puheessaan.

Venäjään on kohdistettu monipuolisia taloudellisia pakotteita sen aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa.

7.25: Putin keskusteli Xin kanssa, kehui puheessaan kiinalaishanketta

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping keskustelivat Pekingissä keskiviikkona, kertoo Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua.

– Rakas ystävä, olen iloinen tavatessani sinut jälleen, Putin sanoi kiinalaismedian mukaan.

Putin kehui aiemmin puheessaan Kiinan kansainvälistä Vyö ja tie -infrastruktuurihanketta menestystarinaksi.

Tiistaina Kiinaan saapunut Putin osallistuu Pekingissä hankkeen kunniaksi järjestettyyn foorumiin.

6.45: Venäjä: Lähes 30 ukrainalaisdronea tuhottu yöllä

Venäjä kertoo torjuneensa ja tuhonneensa yön aikana 28 ukrainalaista dronea. Maan puolustusministeriö kertoo Telegramissa dronejen iskeneen Belgorodin ja Kursikin alueella sekä Mustan meren yli.

6.29: Joukko eurooppalaisdelegaatteja osoitti mieltään Putinille Kiinassa

Kourallinen eurooppalaisia osoitti mieltään Vladimir Putinia vastaan Kiinassa järjestetyssä Belt and Road (vyöhyke ja tie) -tapahtumassa.

Hieman ennen Putinin pitämää puhetta joukko eurooppalaisia käveli ulos huoneesta. Joukossa oli muun muassa Ranskan entinen pääministeri Jean-Pierre Raffarin. (Reuters)

6.12: Kiinan Xi tapaa Vladimir Putinin

Kiinan presidentti Xi Jinping tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin tänään keskiviikkona, Kiinan valtionmedia kertoo.

Putin osallistuu Bekingissä järjestettyyn Belt and Road Forumiin. Belt and Road (vyöhyke ja tie) on silkkitiehankkeen virallinen nimi. Tapahtuma on markkinointitapahtuma, jossa Kiina pyrkii edistämään kauppasuhteitaan.

Kyseessä on Putinin ensimmäinen suurvaltavierailu hyökkäyssodan alettua Ukrainassa helmikuussa 2022. Putin on poistunut Venäjältä vain muutamia kertoja Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainaan. Kansainvälisen pidätysmääräyksen vuoksi Putin pystyy vierailemaan ulkomailla vain rajoitetusti. Kiina ei kuitenkaan ole Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) antaman pidätysmääräyksen piirissä.

Maassa vierailee myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, jonka on määrä vieraila tällä viikolla myös Pohjois-Koreassa.

Tiistai 17.10.

19.47: Zelenskyin mukaan Yhdysvallat on toimittanut Ukrainaan ATACMS-tykistöohjuksia

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Yhdysvallat on toimittanut Ukrainaan pitkän kantaman ATACMS-tykistöohjuksia. Zelenskyin mukaan Ukraina on jo käyttänyt tykistöohjuksia, mutta ei kertonut asiasta tarkemmin.

CNN uutisoi jo aiemmin tänään omien lähdetietojensa pohjalta, että Yhdysvallat on luovuttanut Ukrainalle julkisuuteen kertomatta ATACMS-tykistöohjuksia. Tiedossa ei ole, milloin tykistöohjukset on luovutettu.

Ukraina on toistuvasti pyytänyt pitkän kantaman ATACMS-tykistöohjuksia, mutta Yhdysvallat oli pitkään haluton antamaan maalle aseita, joilla voisi hyökätä syvälle Venäjän puolelle.

16.26: Brittitiedustelu: Venäjä aloittanut koordinoidun hyökkäyksen eri puolilla Itä-Ukrainaa 

Brittitiedustelun mukaan Venäjä on hyvin todennäköisesti aloittanut koordinoidun hyökkäyksen eri puolilla Itä-Ukrainaa.

Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kertoi viime viikolla Venäjän aloittaneen uuden hyökkäyksen kohti Avdiivkan kaupunkia Donetskissa. Kaupunki on ollut etulinjassa jo vuodesta 2014 alkaen.

Venäjä pyrkii ottamaan haltuun Ukrainalle kuuluvan Donetskin alueen, mutta Avdiivka on vielä merkittävänä esteenä tälle tavoitteelle, Britannian puolustusministeriö arvioi tänään tiedusteluraportissaan.

Brittitiedustelun mukaan hyökkäys on Venäjän suurin hyökkäysoperaatio sitten tammikuun.

Lue myös:

    Uusimmat