Ukrainan parlamentissa eteni lakiesitys Venäjä-mielisyydestä syytetyn ortodoksikirkon toiminnan kieltämisestä– MTV seurasi sotaa

Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon 0:43
Video: Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 19. lokakuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä on aloittanut uuden hyökkäyksen lähellä Avdijivkan kaupunkia 

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

 

18.50: Ukrainan parlamentissa eteni lakiesitys Venäjä-mielisyydestä syytetyn ortodoksikirkon toiminnan kieltämisestä

Ukrainan parlamentti hyväksyi torstaina ensimmäisessä käsittelyssä lakiesityksen, joka kieltäisi Venäjään yhdistetyn, Moskovan patriarkaatin alaisen Ukrainan ortodoksisen kirkon toiminnan maassa.

Ukrainan ortodoksista kirkkoa on monissa yhteyksissä syytetty Venäjän kantojen myötäilystä. Venäjän ortodoksinen kirkko on tukenut avoimesti hyökkäyssotaa Ukrainaan.

Nyt kieltolistalle päätymässä oleva kirkko on toinen kahdesta Ukrainassa toimivasta suuresta ortodoksisesta kirkosta. Maassa toimii myös itsenäinen ortodoksinen kirkko.

Parlamentin jäsen Inna Sovsun korosti äänestyksen olleen erittäin tärkeä, vaikka kyse olikin vasta ensimmäisestä käsittelystä. Ukrainassa lakiesitykset on yleensä hyväksyttävä kahdessa parlamentin käsittelyssä, ennen kuin presidentti Volodymyr Zelenskyi voi vahvistaa ne laeiksi.

– Tämä oli historiallinen päätös, vaikka kyse olikin vasta ensimmäisestä käsittelystä, Sovsun kertoi sosiaalisessa mediassa.

Ehdotettu kielto on ollut Ukrainassa kiistelty aihe. Viime kesäkuussa tehdyssä kyselyssä kaksi kolmasosaa ukrainalaisista kuitenkin kannatti Ukrainan ortodoksisen kirkon toiminnan kieltämistä.

Ukrainan ortodoksinen kirkko on vastustanut lakiesitystä ja väittänyt sen rikkovan Euroopan ihmisoikeussopimusta, joka takaa jokaiselle oikeuden uskonnonvapauteen. 

16.45: ISW: Venäjän toiminta viittaa Ukrainan joukkojen läsnäoloon Dneprjoen itärannalla

Venäjä on tehnyt ilmaiskuja Hersonin alueella Dneprjoen etelärannalla sijaitsevaan kylään, kertoo Ukrainan asevoimat. Venäjän toiminta viittaa ukrainalaisjoukkojen läsnäoloon joen itärannalla, vaikka Ukraina ei ole asiaa suoraan kommentoinut.

Sotaa seuraavan yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of War ISW:n mukaan Ukrainan joukkojen toiminnasta joen tuolla puolen on vaikea saada tarkkaa kuvaa, mutta esimerkiksi venäläisten sotabloggareiden kirjoituksista voidaan päätellä, että se on ollut lisääntymään päin.

– On merkille pantavaa, että merkittävät ja yleensä luotettavaksi havaitut venäläislähteet ovat sanoneet ukrainalaistoiminnan joen toisella rannalla tapahtuvan nyt suuremmassa mittakaavassa kuin aiemmin havaituissa taktisissa hyökkäyksissä joen yli, ISW toteaa.

ISW:n mukaan tässä vaiheessa ei kuitenkaan voida puhua siitä, että Ukraina olisi onnistunut luomaan joen vastarannalle sillanpääasemaa, jota voitaisiin käyttää jatkohyökkäysten laukaisemiseen.

12.28: Ukraina: Venäjän iskuissa kuollut viisi siviiliä vuorokauden sisään

Yhteensä viisi siviiliä on kuollut ja 11 loukkaantunut vuorokauden sisään Venäjän tekemissä iskuissa eri puolilla Ukrainaa, uutisoi muun muassa Kyiv Independent paikallisviranomaisten tietojen pohjalta.

Iskuja tehtiin yhdeksälle eri alueelle Ukrainassa, ja uhreista raportoitiin neljällä alueella, Dnipropetrovskissa, Harkovassa, Mykolajivissa ja Hersonissa.

Keskiviikkoillan ja torstaiaamun välisenä aikana Venäjä iski Ukrainaan useilla erityyppisillä ohjuksilla sekä Shahed-itsetuholennokeilla, Ukrainan ilmavoimat kertoi. Iskuissa käytettiin ilmavoimien mukaan muun muassa ballistisia Iskander-ohjuksia.

10.45: Olaf Scholz raivostui Putinille

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoo raivostuneensa Venäjän presidentille Vladimir Putinille

Putin on varoittanut Israelia siviilien tilanteesta Gazassa, jos Israel toteuttaa maahyökkäyksen alueelle. 

Samaan aikaan Venäjän armeijan joukot iskevät Ukrainassa jatkuvasti siviiliväestöä vastaan. 

– Olen enemmän kuin raivostunut, kun kuulen, että Venäjän presidentti varoittaa siviiliuhreista sotilaallisissa yhteenotoissa. Tämä ei voi mennä enää kyynisemmäksi, Scholz sanoi Saksan parlamentissa torstaina. 

9.32: Krimin silta sitoo venäläisjoukkoja, arvioi Britannian sotilastiedustelu 

Britannian puolustusministeriö kertoo Twitter-tilillään julkaistussa päivittäisessä tiedustelupäivityksessä, että Krimin silta sitoo venäläisjoukkoja, joita muuten voitaisiin käyttää muissa tehtävissä. Vaikka Ukrainan kesäisessä iskussa vaurioitunut silta on venäläisviranomaisten mukaan korjattu ja käytössä, on sen käyttöä rajoitettu. Britannian puolustusministeriö kertoo, että rekat ja polttoainetoimitukset kulkevat vastaisuudessakin sillan sijaan lautalla. 

Ministeriö luonnehtii siltaa elintärkeäksi Venäjälle Krimin ja eteläisen Ukrainan miehityksen kannalta. Samalla sen turvallisuuden varmistaminen työllistää Venäjän joukkoja, mukaan lukien ilmatorjuntaa. 

6.52: Asiantuntija: Venäjä hyödyntää sotaa Israelissa

Venäjä pyrkii hyödyntämään Israelin ja äärijärjestö Hamasin välistä sotaa omiin pyrkimyksiinsä, sanoo kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä.

Strategisia etuja haetaan Risto E.J. Penttilän mukaan kahdella tavalla, jotka haittaavat välillisesti länsimaita. 

Miten Venäjä hyödyntää Israelin sotaa? 0:35
Videolla Penttilä kertoo, miten Venäjä pyrkii hyötymään Israelin sodasta. 

5.48: Venäjän ulkoministeri kiitti Pohjois-Koreaa Ukrainan sodan tukemisesta

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiitti Pohjois-Koreaa Venäjän sotatoimien tukemisesta Ukrainassa. Hän myös vannoi Venäjän "täydellistä tukea ja solidaarisuutta" Pohjois-Korean jhtaja Kim Jong Unille.

Puheessaan hän sanoi Moskovan arvotavan "syvästi" Pohjois-Korean "vankkumatonta ja periaatteellista tukea" Venäjän "erityiseksi sotilasoperaatioksi" kutsumalle sodalle.

Pohjois-Korean on pelätty tukevan Venäjää muun muassa toimittamalle sille ammuksia ja aseita Ukrainan sotaa varten.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un vieraili vasta Venäjällä: Kim Jong-un lähti Venäjältä läksiäislahjojen kera – osa rikkoo YK:n pakotteita

Keskiviikko 18.10.

20.58: Putin: Yhdysvalloilta "jälleen uusi virhe" antaa Ukrainalle ATACMS-ohjuksia

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi Kiinan-vierailullaan keskiviikkona, että oli Yhdysvalloilta "jälleen uusi virhe" antaa Ukrainalle ATACMS-ohjuksia. 

Putin varoitti, että nämä tykistöohjukset eivät vaikuta taisteluihin etulinjassa vaan ainoastaan "pidentävät Ukrainan tuskaa".

– Sota on sotaa, ja tietysti... ne muodostavat uhan, se on sanomattakin selvää. Mutta mikä tärkeintä, tämä ei muuta tilannetta rintamalla ollenkaan dramaattisesti, Putin sanoi lehdistötilaisuudessa Pekingissä.

Guardianin mukaan Putin lisäsi vielä, että vieläkin suurempi virhe on se, että Yhdysvallat on entistä enemmän sekaantunut suoraan sotaan.

Ukraina julkaisi videon yhdysvaltalaisten ATACMS-ohjusten laukaisusta 0:18
Ukraina julkaisi videon yhdysvaltalaisten ATACMS-ohjusten laukaisusta.

19.11: Ainakin kolme kuoli Venäjän iskuissa Ukrainaan

Ainakin kolme ihmistä kuoli keskiviikon vastaisena yönä Venäjän tekemissä iskuissa Ukrainan Zaporizhzhjan ja Dnipron kaupunkeihin, kertoivat ukrainalaisviranomaiset keskiviikkona.

Zaporizhzhjan alueen kuvernöörin Juri Malashkon mukaan Venäjä laukaisi kuusi ohjusta Zaporizhzhjan kaupunkiin. Kahden kuolleen lisäksi siellä iskuissa haavoittui ainakin viisi muuta ihmistä. Lisäksi kolme ihmistä oli kateissa.

Zaporizhzhjan kaupunki sijaitsee noin 50 kilometriä koilliseen Enerhodarista, jossa on Venäjän valtaama Euroopan suurin ydinvoimala.

Dniprossa ainakin yksi ihminen kuoli ja neljä haavoittui Venäjän iskussa asuintaloihin, kertoi Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko.

Venäjän yöllinen ohjusisku tuli päivä sen jälkeen, kun Ukraina kertoi käyttäneensä ensimmäisen kerran Yhdysvalloilta saamiaan pitkän kantaman ATACMS-tykistöohjuksia. 

Ukraina ei antanut tarkempia tietoja siitä, missä se on käyttänyt ohjuksia. Sen sijaan Ukraina on sanonut erikoisjoukkojensa iskeneen lentokentille Venäjän valtaamilla alueilla.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuitenkin kehaisi, että ATACMS-ohjukset olivat jo osoittaneet suuren tarkkuutensa.

Venäjän puolustusministeriö kertoi Kyiv Independent -sivuston mukaan ampuneensa alas 28 Ukrainan lennokkia keskiviikon vastaisena yönä. Puolustusministeriön mukaan lennokit pudotettiin Belgorodin, Kurskin ja Mustanmeren alueilla.

Venäjälle mahdollisesti aiheutuneista vahingoista ei kerrottu.

Lue myös:

    Uusimmat