Zelenskyi: Yhdysvallat on toimittanut Ukrainaan ATACMS-tykistöohjuksia – MTV seurasi sotaa 17.10.

Venäjä esittelee sotasaaliitaan – Ukrainan kärkikalusto loistaa poissaolollaan 1:29
Venäjä esittelee sotasaaliitaan – Ukrainan kärkikalusto loistaa poissaolollaan.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 17. lokakuuta 2023. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä on aloittanut uuden hyökkäyksen lähellä Avdijivkan kaupunkia 

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

19.47: Zelenskyin mukaan Yhdysvallat on toimittanut Ukrainaan ATACMS-tykistöohjuksia

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Yhdysvallat on toimittanut Ukrainaan pitkän kantaman ATACMS-tykistöohjuksia. Zelenskyin mukaan Ukraina on jo käyttänyt tykistöohjuksia, mutta ei kertonut asiasta tarkemmin.

CNN uutisoi jo aiemmin tänään omien lähdetietojensa pohjalta, että Yhdysvallat on luovuttanut Ukrainalle julkisuuteen kertomatta ATACMS-tykistöohjuksia. Tiedossa ei ole, milloin tykistöohjukset on luovutettu.

Ukraina on toistuvasti pyytänyt pitkän kantaman ATACMS-tykistöohjuksia, mutta Yhdysvallat oli pitkään haluton antamaan maalle aseita, joilla voisi hyökätä syvälle Venäjän puolelle.

16.26: Brittitiedustelu: Venäjä aloittanut koordinoidun hyökkäyksen eri puolilla Itä-Ukrainaa 

Brittitiedustelun mukaan Venäjä on hyvin todennäköisesti aloittanut koordinoidun hyökkäyksen eri puolilla Itä-Ukrainaa.

Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kertoi viime viikolla Venäjän aloittaneen uuden hyökkäyksen kohti Avdiivkan kaupunkia Donetskissa. Kaupunki on ollut etulinjassa jo vuodesta 2014 alkaen.

Venäjä pyrkii ottamaan haltuun Ukrainalle kuuluvan Donetskin alueen, mutta Avdiivka on vielä merkittävänä esteenä tälle tavoitteelle, Britannian puolustusministeriö arvioi tänään tiedusteluraportissaan.

Brittitiedustelun mukaan hyökkäys on Venäjän suurin hyökkäysoperaatio sitten tammikuun.

15.58: Kiinan Xi otti Putinin vastaan Pekingissä, kävivät lyhyen keskustelun

Kiinan presidentti Xi Jinping on ottanut Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastaan Pekingissä, kertoo Venäjän ulkoministeriö X:ssä (entinen Twitter).

Putin osallistuu Pekingissä kaksipäiväiseen Vyö ja tie -foorumiin, joka päättyy huomenna. Tänään hän osallistui tervetuloseremoniallisuuksiin ja muun muassa yhteiskuvaan.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Xi tervehti Putinia tämän saapuessa tilaisuuteen, ja johtajat kävivät lyhyen keskustelun.

Venäjä kertoi aiemmin, että Putinin ja Xin on määrä keskustella foorumin yhteydessä huomenna keskiviikkona.

Kiinan-visiitti on Putinin ensimmäinen suurvaltavierailu Venäjän aloitettua hyökkäyksensä Ukrainassa viime vuoden helmikuussa.

10.40: Kreml: Väitteet Pohjois-Korean asetoimituksista Venäjälle eivät perustu todisteisiin

Kreml sanoi Reutersin mukaan tiistaina, että länsimaiden väitteet Pohjois-Korean asetoimituksista Venäjälle eivät perustu todisteisiin. Uutistoimisto TASS siteerasi uutisessaan Kremlin tiedottajaa Dmitri Peskovia.

Valkoinen talo väitti uutistoimisto Reutersin mukaan perjantaina, että Pohjois-Korea olisi toimittanut äskettäin Venäjälle aselähetyksen. Valkoinen talo kutsui sitä huolestuttavaksi kehitykseksi, joka herättää huolta maiden laajentuneesta sotilaallisesta suhteesta.

Valkoinen talo näytti Reutersin mukaan sarjan satelliittikuvia, joiden se väitti osoittavan, että Pohjois-Koreassa sijaitsevasta ampumatarvikevarastosta lastattiin lasti Venäjän lipun alla purjehtivaan laivaan. Laivan väitettiin kuljettavan lastia rautateitse varikolle lähellä Venäjän lounaisrajaa. Väitetty toimitus tapahtui 7. syyskuuta ja 1. lokakuuta välisenä aikana, Yhdysvallat väittää Reutersin mukaan.

8.08: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 800 sotilasta ja 14 panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 800 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 14 taistelupanssarivaunua, 20 panssariajoneuvoa ja 26 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.00: Ukraina väittää tehneensä onnistuneen iskun Venäjän lentokentille

Ukraina väittää tehneensä onnistuneita iskuja Venäjän miehittämillä alueilla sijaitseville sotilaslentokentille Luhanskin ja Berdianskin kaupunkien lähelle.

Venäjän miehityshallinnon viranomainen Vladimir Rogov puolestaan väittää, että alustavien tietojen mukaan Venäjän ilmatorjunta onnistuneesti esti Ukrainan raketti-iskun.

– Tietoja uhreista ja mahdollisista vaurioista vahvistetaan, Rogov kirjoitti Telegramissa.

Ukrainan tai Venäjän väitteitä ei ole vahvistettu.

6.50: Venäjä on edennyt Avdijivkassa

Venäjä on jatkanut etenemistään Itä-Ukrainan Avdijivkan suunnalla, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Etenemistahti on tosin ollut suhteellisesti hiljaisempaa kuin aikaisemmin, ajatushautomo lisää.

Ukrainan armeijan yleisesikunnan mukaan maan armeija torjui maanantaina 22 hyökkäystä Avdijivkan alueella. 

Huomioitavaa on, että sunnuntaina Ukraina väitti torjuneensa 30 hyökkäystä. Jos Ukrainan lukuihin on luottaminen, on Venäjän hyökkäystahti hieman hiipunut.

Venäläislähteiden mukaan sen joukot ovat lisänneet ilma- ja tykistöiskuja alueella kompensoidakseen hitaasti edenneitä maahyökkäyksiä.

Avdijivkan rintamatilanne 16. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Avdijivkan rintamatilanne 16. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

22.00: Niinistö keskusteli Zelenskyin kanssa puhelimessa

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli maanantaina puhelimessa ukrainalaisen virkaveljensä Volodymyr Zelenskyin kanssa, kertoi tasavallan presidentin kanslia.

– Kiitos hyvästä puhelinkeskustelusta. Suomen vahva tuki Ukrainalle jatkuu, Niinistö kommentoi tilillään julkaistussa viestissä X:ssä (entinen Twitter).

Zelenskyi kertoi niin ikään keskustelleensa Niinistön kanssa. Ukrainalaispresidentti kertoi X:ssä ilmaisseensa puhelussa kiitollisuuttaan Suomen järjestyksessään 19. sotilasapupaketista.

– Sekä Suomen aktiivisesta osallistumisesta rauhankaavan toteuttamiseen, erityisesti "säteily- ja ydinturvallisuus" -osuudessa, Zelenskyi lisäsi.

Zelenskyi sanoi puhuneensa Niinistölle Viljaa Ukrainasta -ohjelman jatkumisesta tänä vuonna.

– Keskustelimme myös turvallisuushaasteista Lähi-idässä ja etulinjan kehityskuluista Ukrainassa, hän lisäsi.

18.00: Venäjä on esitellyt sotasaaliitaan – yksi seikka pistää silmään

Ukrainan Luhanskissa, jonka Venäjä on suurelta osin miehittänyt, esitellään väitetysti Venäjän sotasaaliita. Uutistoimisto Reuters on käynyt paikalla kuvaamassa kalustoa.  

Luhanskin kaupungissa esillä olevaan näyttelyyn kuuluu muun panssarivaunuja ja -ajoneuvoja sekä tykkejä. 

Ainakin suurin osa esillä olevasta kalustosta on neuvostovalmisteista, kuten T-64-taistelupanssarivaunuja, MT-LB-kuljetusvaunuja, BMP-rynnäkkövaunuja, BTR-miehistönkuljetusvaunu ja BRDM-2 panssaroituja partioautoja.

Silmiinpistävää on se, ettei paikalla vaikuta näkyvän lainkaan länsikalustoa, eikä varsinkaan Ukrainan nykyarmeijan keihäänkärkiä, Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja tai Yhdysvaltain vastaluovuttamia Abrams-taistelupanssarivaunuja. 

Kalustossa on Ukrainan joukkojen käyttämiä tunnuksia ja taistelujälkiä, mutta MTV Uutiset ei ole pystynyt varmistamaan, onko kalusto todella saatu sotasaaliina Ukrainalta. 

Kokonaisuudessaan näyttely näyttää videokuvan perusteella varsin pieneltä. 

Venäjä esittelee sotasaaliitaan – Ukrainan kärkikalusto loistaa poissaolollaan 1:29

15.17: The Kyiv Independent: Venäjä iski yöllä koteihin, voimalinjoihin ja kaasuputkeen Dnipropetrovskin alueella 

Venäjän hyökkäykset Dnipropetrovskin alueella vahingoittivat yöllä asuntoja, kauppoja ja muita siviilirakennuksia, kertoi kuvernööri Serhii Lysak ukrainalaismedia The Kyiv Independentin mukaan.

Nikopolissa iskut vaurioittivat useita kauppoja ja rakennuksia sekä viisikerroksista rakennusta ja useita taloja.

Myös energiainfrastruktuuri, kuten kaasuputki ja neljä voimalinjaa vaurioituiThe Kyiv Independentin mukaan yöllisissä iskuissa. Lehtitietojen mukaan lähes 1 500 perhettä jäi tämän vuoksi ilman sähköä.

Lisää maanantain tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat