Putin: Venäjä vahvistaa ydinasevoimiaan, Kiina ja Venäjä tiivistävät yhteistyötään – MTV seurasi sotaa

Ydinasesopimuksesta irtautuminen puhutti Putinin puheen jälkeen: ”Venäjä ei pidä lyhyen kantaman ydinohjuksia ydinaseina ja voisi käyttää niitä ennaltaehkäisevästi” 2:29
Ydinasesopimuksesta irtautuminen puhutti Putinin puheen jälkeen: "Venäjä ei pidä lyhyen kantaman ydinohjuksia ydinaseina ja voisi käyttää niitä ennaltaehkäisevästi"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 22.2.2023. Torstain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Suomessa muistetaan Ukrainan sodan vuosipäivää perjantaina

  • Puola toimittaa 14 Leopard 2 -panssarivaunua Ukrainaan lähiviikkoina
  • Vladimir Putin piti Venäjän tilaa käsittelevän puheen
  • WSJ: Kiinan Xi Jinping valmistautuu vierailemaan Moskovassa
  • Joe Biden teki yllätysvierailun Kiovaan maanantaina
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.33: Putin: Venäjä vahvistaa ydinasevoimiaan

Venäjä kiinnittää jatkossa entistä enemmän huomiota ydinasevoimiensa vahvistamiseen ja aloittaa mereltä laukaistavien hypersonisten ohjusten massatoimitukset, sanoo presidentti Vladimir Putin. Asiasta kertoo Reuters.

Isänmaan puolustajan juhlapäivän kunniaksi pitämässään puheessa Putin sanoi myös, että Venäjä jatkaa asevoimiensa varustamista ”edistyksellisellä kalustolla”.

Huominen torstai ja ylihuominen perjantai ovat Venäjällä vapaapäiviä 23. helmikuuta vietettävän Isänmaan puolustajan päivän takia. Sitä on juhlittu Venäjällä vuodesta 1922 asti.

20.58: Aluejohtaja: Venäläisjoukot murtautuivat puolustuksen läpi Kreminnassa, mutta työnnettiin takaisin

Venäläisjoukot onnistuivat Ukrainan mukaan eilen tiistaina murtautumaan Ukrainan puolustuksen läpi lähellä itäistä Kreminnan kaupunkia. Heidät työnnettiin kuitenkin takaisin, kertoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhiy Haidai tänään Ukrainan television haastattelussa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Venäläiset menettivät hänen mukaansa samalla osan raskaasta kalustostaan.

Haidai oli aiemmissa kommenteissaan sanonut, että hyökkäys oli torjuttu, mutta ei maininnut Venäjän joukkojen murtautuneen Ukrainan asemiin.

19.51: Liettuan presidentti ehdotti raketinheittimien, taisteluhelikoptereiden ja ilmavalvontajärjestelmien sijoittamista Baltian maihin

Liettuan presidentti Gitanas Nauseda sanoi ehdottaneensa Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille HIMARS-raketinheittimien, taisteluhelikoptereiden ja ilmavalvontajärjestelmien sijoittamista Baltian maihin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Uutistoimiston mukaan Nauseda kertoi ehdottaneensa tätä keskiviikkona Bidenin ja Naton itäisten reunamaiden johtajien tapaamisessa Varsovassa.

19.11: Venäjän puolustusministeriö kiistää Wagnerin syytökset

Venäjällä puolustusministeriö on vastannut palkkasotilasyhtiö Wagnerin syytöksiin kertomalla yksityiskohtaisesti ampumatarviketoimituksista.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin syytti eilen tiistaina Venäjän sotilasjohtoa siitä, ettei se toimita Wagnerille ampumatarvikkeita ja että se yrittää tuhota ryhmän. Tämä merkitsee Prigozhinin mukaan "petosta".

Prigozhin sanoi lehdistöpalvelunsa jakamassa ääniviestissä, että yleisesikunnan päällikkö ja puolustusministeri eivät anna ampumatarvikkeita Wagner-ryhmälle eivätkä auta sitä lentokuljetuksissa.

– Kaikki pyynnöt rynnäkköyksiköiden ampumatarvikkeista täytetään mahdollisimman pian, puolustusministeriö vastasi.

Prigozhin on ollut jo pitkään riidoissa puolustusministeri Sergei Shoigun kanssa, vaikka Kreml on kiistänyt välirikon.

16.59: Kiina: Kiina ja Venäjä vahvistavat yhteistyötään

Kiinan korkein diplomaatti Wang Yi on tavannut Venäjän presidentin Vladimir Putinin tänään Kremlissä. Hän lupasi vahvistaa maiden välistä yhteistyötä, Kiinan ulkoministeriö kertoi Reutersin mukaan lausunnossaan. 

Wang Yi totesi Putinille, että Kiina on valmis työskentelemään Venäjän kanssa ”poliittisen luottamuksen syventämiseksi, käytännön yhteistyön laajentamiseksi ja rakentavan roolin omaksumiseksi maailmanrauhan ja kehityksen edistämisessä”. 

16.36: Suomessa muistetaan Ukrainan sodan vuosipäivää perjantaina

Valtioneuvosto osoittaa tukeaan Ukrainalle liputtamalla Suomen ja Ukrainan lipuilla ylihuomenna perjantaina. Tuolloin on kulunut vuosi siitä, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.Valtioneuvosto toteaa tiedotteessaan, että halukkaat voivat yhtyä liputukseen. Liputtaa voi joko Suomen tai Ukrainan lipulla tai molemmilla. 

Suomen evankelis-luterilaisissa seurakunnissa soitetaan perjantaina kirkonkelloja laajasti eri puolilla maata. 

Tulevana perjantaina Helsingin yliopistossa avautuu Kesken jääneet -näyttely, joka on esillä yhtäaikaisesti yli 45 yliopistossa eri puolilla maailmaa. Myöntämättä jääneiden tutkintotodistusten kautta näyttely esittelee 30 sodassa kuolleen ukrainalaisopiskelijan tarinan.

Helsingissä Senaatintorilla järjestetään perjantaina sodan uhrien muistotilaisuus Valoa Ukrainaan, johon osallistuvat esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö ja Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova.

16.05: Sveitsi lähettämässä Ukrainaan ja Moldovaan 140 miljoonan euron lisäapupaketin

Sveitsin hallitus hakee parlamentin hyväksyntää 140 miljoonan frangin (noin 142 miljoonan euron) humanitaarisen lisäavun lähettämiselle Ukrainaan ja Moldovaan. Sveitsin hallitus kertoi Reutersin mukaan asiasta tänään keskiviikkona.

Sveitsi on jo osoittanut 1,3 miljardia frangia Ukrainan tukemiseen, joista 270 miljoonaa frangia on tarkoitettu maassa olevien ihmisten auttamiseen ja 1,03 miljardia Sveitsiin paenneiden ukrainalaisten tukemiseen.

Noin 75 000 ukrainalaista on saanut turvapaikan Sveitsistä sen jälkeen, kun sota alkoi vuosi sitten. 

15.55: ”Venäjä tyytyväinen Kiinan rooliin Ukrainan konfliktin ratkaisupyrkimyksissä”

Venäjä sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että Kiina ottaa aiempaa aktiivisemman roolin Ukrainan konfliktin ratkaisupyrkimyksissä. 

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova sanoo Venäjän lisäksi arvostavansa Kiinan "tasapainoista lähestymistapaa" asiaan. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kiinalaisdiplomaatti Wang Yi tapasi presidentti Vladimir Putinin Kremlissä tänään. Zaharova sanoi Wangin matkan osoittaneen sen, että Venäjä ja Kiina ovat samaa mieltä monista globaaleista kysymyksistä.

– Olemme tyytyväisiä Kiinan valmiuteen toimia myönteisessä roolissa Ukrainan kriisin ratkaisemisessa, Zakharova sanoi tiedotustilaisuudessa. 

(Tämä uutissisältö on Reutersin mukaan tuotettu Venäjällä, jossa laki rajoittaa raportointia Venäjän sodasta Ukrainassa.)

Kiina on pyrkinyt pysymään Ukrainassa käytävän sodan osalta neutraalina, mutta on samaan aikaan ylläpitänyt läheisiä suhteita liittolaiseensa Venäjään.

14.54: Espanja lähettämässä Ukrainaan kuusi Leopard-panssarivaunua

Espanja aikoo lähettää Ukrainaan kuusi Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunua Ukrainaan, kertoi maan puolustusministeri Margarita Robles tänään keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan. Robles lisäsi, että määrä voi kasvaa myöhemmin. 

12.11: Zelenskyi: Venäjä ei ole vallannut uusia alueita

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan maan puolustuksen etulinja ei ole liikkunut, vaikka Venäjä on kohdistanut ukrainalaisjoukkoihin kovaa painetta.

Ukrainan asevoimat sanoi tiistaisessa raportissaan, että venäläisjoukot olisivat tehneet hyökkäyksiä Ukrainan itäosissa muun muassa Kupjanskin, Lymanin ja Bahmutin alueilla.

Niin ikään tiistaina Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteeri Oleksi Danilov arvioi televisiossa, ettei Venäjän suurhyökkäys maan itäosassa ole sujunut onnistuneesti.

– Heidän suunnittelemansa suuri hyökkäys on kestänyt 8–10 päivää, mutta vihollinen ei ole onnistunut, Danilov sanoi Kyiv Independentin mukaan.

Zelenskyi kertoi jokailtaisessa puheessaan eilen tiistaina hyviä uutisia myös energiantuotannosta. Presidentin mukaan nykyisellään valtaosassa maata pystytään vastaamaan kansalaisten ja yritysten energiantarpeeseen.

Venäjä on kohdistanut usein iskujaan Ukrainan energiainfrastruktuuriin, mikä on johtanut laajoihin sähkökatkoihin.

11.22 Suomi tukee Ukrainan viljakuljetuksia viidellä miljoonalla eurolla 

Suomi tukee Maailman ruokaohjelma WFP:tä Mustanmeren viljasopimuksen toimeenpanossa viidellä miljoonalla eurolla, ulkoministeriö kertoo.

Suomen tuella WFP ostaa viljaa Ukrainasta ja vie sitä ruokakriisistä kärsiviin maihin Afrikassa.

Suomi tuki viljasopimuksen toimeenpanoa myös viime vuonna rahoittamalla viljakuljetusta Ukrainasta Somaliaan. Mustanmeren viljasopimuksen ansiosta kesäkuun 2022 ja tammikuun 2023 välillä Ukrainasta maailmalle kuljetettiin yli 18 miljoonaa tonnia viljaa ja elintarvikkeita, ministeriö kertoo.

09.23 Kiinalaisdiplomaatti vierailulla Venäjällä – saattaa tavata myös Putinin

Kiinan hallinnon sisäpiiriin kuuluva Wang Yi on parhaillaan vierailulla Venäjällä, ja tänään hänen on määrä tavata maan ulkoministeri Sergei Lavrov. Venäläisuutistoimisto Tassin mukaan Venäjän hallinto on sanonut, että Wang saattaisi tavata Moskovan-vierailunsa yhteydessä myös presidentti Vladimir Putinin.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg jakoi eilen tiistaina Yhdysvaltain aiemmin esittämän huolen, että Kiina voisi toimittaa Venäjälle aseita, jotta maa voisi jatkaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

Kiina on kiistänyt Yhdysvaltain väitteet ja peräänkuuluttanut, että asianomaiset maat lakkaisivat vierittämästä syytä Kiinalle.

05.57: Järjestöt: Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset lapsiin ovat tuhoisia

Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainassa on ollut tuhoisia vaikutuksia ukrainalaislasten elämään vuoden aikana. Asiasta kertovat Pelastakaa lapset -järjestö ja Suomen Unicef tiedotteissaan.

YK:n tietojen mukaan sodassa on kuollut tähän mennessä 438 lasta. Lisäksi noin 850 lasta on loukkaantunut.

Sota vaikuttaa muun muassa lasten koulunkäyntiin, mielenterveyteen sekä perhe-elämään.

Koulunkäynti on häiriintynyt 5,7 miljoonalla ukrainalaislapsella, kertoo Unicef. Lukuvuoden alkaessa vain kolmannes kouluista pystyi avaamaan ovensa oppilaille.

05.32: CNN: Venäjä teki epäonnistuneen ohjuskokeen Bidenin Ukrainan-vierailun aikana

Venäjä teki Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Ukrainan-vierailun aikana ohjuskokeen, joka vaikuttaa epäonnistuneen, kertoo uutiskanava CNN.

Asiasta ovat kertoneet yhdysvaltalaisvirkamiehet, joista toisen mukaan Venäjä ilmoitti mannertenvälisen ballistisen ohjuksen testaamisesta Yhdysvalloille.

Virkamiesten mukaan Sarmat-ohjuksen testaus näyttää epäonnistuneen. Ohjusta on testattu aiemmin onnistuneesti.

Jos ohjuskoe olisi nyt onnistunut, olisi Venäjän presidentti Vladimir Putin luultavasti alleviivannut asiaa eilisessä puheessaan muttei maininnut lopulta koetta lainkaan.

Tiistai 21.2.

23.27: Puola toimittaa 14 Leopard 2 -panssarivaunua Ukrainaan lähiviikkoina

Puolan ulkoministeriö ilmoitti tänään, että Puola toimittaa 14 Leopard 2 -panssarivaunua Ukrainalle seuraavien kahden tai kolmen viikon aikana, uutisoi CNN.

Ulkoministeriö tiedotti myös, että Puola tukee hävittäjien toimittamista Ukrainalle, mutta odottaa kuitenkin Nato-maiden yhteistä linjausta asiasta. 

23.03: Asiantuntija analysoi Putinin puhetta

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro perkasi MTV Uutiset Livessä presidentti Vladimir Putinin tiistaina pitämän Kansakunnan tila -puhetta.

Sota Ukrainassa, ydinaseet ja talouden tila – mitä Putinin puheesta jäi käteen, Markku Kangaspuro? 14:14

21.31: Venäjä sanoo noudattavansa Uusi Start -sopimuksen määräämiä rajoituksia sen loppuun asti

Venäjä ilmoitti tiistaina noudattavansa sen ja Yhdysvaltojen välisen Uusi Start -ydinasevalvontasopimuksen asettamia rajoituksia, vaikka presidentti Vladimir Putin ilmoitti päivällä pitämässään puheessa Venäjän keskeyttävän osallistumisensa sopimukseen.

– Venäjä aikoo noudattaa vastuullista lähestymistapaa ja noudattaa edelleen tiukasti sen (sopimuksen) määräämiä strategisten hyökkäysaseiden määrällisiä rajoituksia sopimuksen elinkaaren aikana, Venäjän ulkoministeriön lausunnossa sanotaan.

Uusi Start on ollut ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä. Sitä oli jatkettu vuoden 2026 alkuun saakka. (STT)

Lue myös:

    Uusimmat