Putin ja Xi tapaavat keskiviikkona Pekingissä

Venäjän ulkoministeri Lavrov saapui Kiinaan maanantaina. Lavrovin on määrä matkustaa tällä viikolla myös Pohjois-Koreaan.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin on määrä tavata Kiinan presidentti Xi Jinping keskiviikkona Kiinan pääkaupungissa Pekingissä, kertoi Venäjän hallinto maanantaina.

Kremlin mukaan johtajien on määrä kiinnittää keskusteluissa erityistä huomiota kansainvälisiin ja alueellisiin kysymyksiin, mutta hallinto ei tarkentanut asiaa tämän enempää.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saapui puolestaan Pekingiin jo maanantaina. Asiasta kertoi Venäjän ulkoministeriö viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter). Ministeriön mukaan Lavrov on paikalla osana Venäjän delegaatiota.

Hän tapasi Kiinan ulkoministerin Wang Yin Diaoyutain valtiollisessa vierastalossa Pekingissä. Venäjän ulkoministeriö julkaisi maanantaina videokuvaa tapaamisesta.

Ulkoministeriö kertoi, että Lavrov käy tällä viikolla myös Pohjois-Koreassa. Hän matkustaa maahan keskiviikkona kahden päivän vierailulle.

Venäjä ja Pohjois-Korea ovat tiivistäneet suhteitaan viime aikoina. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kävi Venäjällä ja tapasi presidentti Putinin syyskuussa.

Maita yhdistää kansainvälisen hylkiön asema, ja Venäjän on uskottu havittelevan Pohjois-Korealta aseapua sotaansa Ukrainassa. Pohjois-Korea on harvoja valtioita, jotka ovat olleet sodassa avoimesti Venäjän puolella.

Foorumiin osallistuu 130 maata

Pekingissä järjestetään tällä viikolla kaksipäiväinen foorumi kymmenvuotiaan Kiinan Vyö ja tie -hankkeen kunniaksi. Tiistaina alkavaan Vyö ja tie -foorumiin on määrä osallistua edustajia yhteensä 130 maata.

Venäjän mukaan Putinin ja Xin on määrä keskustella kyseisen foorumin yhteydessä 18. lokakuuta.

Putin on poistunut Venäjältä vain muutamia kertoja Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainaan helmikuussa 2022. Kansainvälisen pidätysmääräyksen vuoksi Putin pystyy vierailemaan ulkomailla vain rajoitetusti, ja Kiinan-vierailu on hänen ensimmäinen suurvaltaan suuntautuva matkansa.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) antoi Putinista pidätysmääräyksen maaliskuussa. Pidätysmääräyksen syynä on ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle. Kiina ei ole ICC:n antaman pidätysmääräyksen piirissä.

Lue myös:

    Uusimmat