Mainos

Kiinan maanjäristys nostaa dieselin hintaa

Bensiinin, ja etenkin dieselin huima hinnannousu ei selity ainoastaan kesäkauden lähestymisellä. Öljy- ja kaasualan keskusliiton toimitusjohtaja Jarmo Nupponen näkee dieselin hinnan kallistumisessa yhteyden Kiinan maanjäristyskatastrofiin.

- Maanjäristyksen seurauksena Kiinassa dieselin kysyntä on kasvanut valtavasti juuri pelastus- ja raivaustöissä käytettävien koneiden vuoksi. Tämän seurauksena voisi melkein puhua maailmanlaajuisesta diesel-pulasta.

Dieselin maailmanmarkkinahinta on tällä hetkellä kovempi kuin bensiinin, mikä on melko harvinaista. Nupponen näkee kuitenkin myös muita syitä dieselin hinnannousuun.

- Kysyntä on maailmanlaajuisesti kallistumassa bensiinistä dieselin suuntaan. Kestää jonkin aikaa, ennen kuin tuotannossa onnistutaan siirtymään bensiinin tuottamisesta dieseliin. Tällä hetkellä siis kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, ja kysyntään nähden niukka diesel myös korottaa hintaa.

Kesä on perinteisesti polttoaineiden hinnannousun aikaa, sillä kesän lomakuukausina ajellaan eniten.

- Amerikkalaiset polttavat 40 prosenttia koko maailman bensasta. Saattaa kuitenkin olla, että monet amerikkalaiset jäävät tänä kesänä kotiin sen sijaan että lähtisivät tien päälle. Jos näin käy, se saattaa rauhoittaa hinnannousua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.