Mainos

Kiinan aktiivisuus Afrikassa ärsyttää EU:ssa

Kiinan aktiivinen investointi Afrikkaan on alkanut ärsyttää yhä enemmän Euroopan unionia. Ongelmana on EU:n mielestä, että Kiina investoi ja antaa halpoja lainoja mielellään myös maihin, joiden ihmisoikeustilanne on kyseenalainen.

EU:n oma kehityspolitiikka on lähtenyt siitä, että investointien vastineeksi Afrikan mailta vaaditaan poliittisia uudistuksia ja ihmisoikeuksien parantamista.

Tämä politiikka uhkaa kuitenkin ajautua vaikeuksiin, koska Euroopan maat eivät ole enää Afrikan maille ainoa rahanlähde. Esimerkiksi EU-parlamentin raportin mukaan Kiinan nousu vaihtoehtoiseksi rahoittajaksi uhkaa EU:n toimintamallia.

- Kiinan ilman ehtoja tehdyt investoinnit niihin Afrikan maihin, joita johtaa sortohallinto, auttavat osaltaan pitämään yllä ihmisoikeusrikkomuksia, tällä viikolla hyväksytty raportti moittii.

Kiina on investoinut etenkin Afrikan öljy- ja kaasuvaroihin riippumatta siitä, millaiset hallitukset eri maissa ovat vallassa. Kiinalla on ollut läheiset välit esimerkiksi Sudaniin, jota on syytetty vakavista rikoksista Darfurissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.