Kiina tavoittelee maailman ilmastojohtajuutta - haluaa hyötyä puhtaan teknologian ratkaisuista

Kiina on kovaa vauhtia nousemassa maailman ilmastopolitiikan kärkimaaksi ja Yhdysvaltain vaalitulos vain vahvistaa tätä kehitystä.

Kiina ilmoitti Pariisin ilmastosopimuksen voimaantulopäivänä 4.11. kiristävänsä päästövähennystavoitteitaan. Kiinassa myös sijoitetaan uusiutuvaan energiaan ja kiinalaiset halvat aurinkopaneelit ovat jo vallanneet maailman markkinat.

Kansalaisten kasvava huoli ympäristön tilasta on yksi syy siihen, että Kiina on määrätietoisesti ryhtynyt vähentämään hiilen käyttöä ja lisäämään uusiutuvaa energiaa. Olipa Kiinan poliittisesta järjestelmästä mitä mieltä tahansa, sen etuihin kuuluu, että tehdyt päätökset myös toteutetaan tehokkaasti.

– Voi olla, että tässä lähivuosina nähdään, että Kiina itse asiassa tulee koko ilmastonmuutoksen kärkeen ja myös puhtaan teknologian osalta tulee olemaan puhtaan teknologian johtaja maailmanlaajuisesti, arvioi Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund, joka tutkii tulevaisuuden energiakysymyksiä.

Kiina vähentää päästöjään

Äskettäin Kiina ilmoitti, että vuoteen 2020 mennessä kivihiilen käyttö vähenee 20 prosentilla vuodesta 2015. Päästöttömän energian osuus luvataan nostaa 15 prosenttiin energiantuotannosta. Valtakunnallinen päästökauppajärjestelmä otetaan käyttöön ensi vuonna.

– Kiina arvioi, että pystyy puhtaan energian ratkaisuilla hyötymään enemmän kuin likaisen energian ratkaisuilla. Tätä kautta Kiina saattaa nähtävästi myös jatkossa olla aktiivinen pakottaja ilmastonmuutoksen torjumiseen, sanoo Lund.

Halpoja aurinkopaneeleja markkinoille

Halvat kiinalaiset aurinkopaneelit ovat jo vallanneet maailman markkinat.

– Kiinalaiset pystyvät tuottamaan hyvälaatuista teknologiaa halvalla ja tämä on varmasti iso haaste meille eurooppalaisille. Meidän pitää pystyä kirimään myös innovaatioissa. Eurooppa taantuu innovaatioiden kehittämisessä. Se näkyy jo kaikilla barometreillä mitattuna, huomauttaa Lund.

Uusia hiilivoimaloita nousee

Ilmastotavoitteista huolimatta Kiinassa rakennetaan edelleen hiilivoimaloita eikä hiilestä luopuminen ole näköpiirissä.

– Kiina on iso maa ja tuottaa lähes 70 prosenttia sähköstään hiilellä ja tulee varmasti tekemään sitä kauan. Ja rakentaa uusia hiilivoimaloita, mutta me unohdetaan samalla, että Kiina sulkee niitä saastuttavimpia voimaloita samalla. Kiina tulee saamaan irti enemmän sähköä samasta hiilimäärästä kuin aikaisemmin ja tätä kautta voidaan hiilen käyttöä myös vähentää, pohtii Lund.

Kiina ja Yhdysvallat vauhdittivat yhdessä Pariisin ilmastosopimuksen voimaantuloa.

Yhdysvaltain vaalituloksen uskotaan vain vahvistavan Kiinan ilmastojohtajuutta.

 

Lue myös:

    Uusimmat