Mainos

Kiina jatkaa armeijansa pienentämistä

Kiina aikoo supistaa 2,5 miljoonan miehen armeijaansa vielä 200000 sotilaalla ennen vuotta 2005, kertoo Kiinan uutistoimisto Xinhua. Asiasta ilmoitti Kiinan korkein sotilasviranomainen Jiang Zemin, joka on maan entinen presidentti. Vuosina 1996-2000 Kiina supisti armeijaansa puolella miljoonalla sotilaalla. Uusien leikkausten jälkeen Kiinan armeijan miesvahvuus on 2,3 miljoonaa sotilasta.

Läntisten asiantuntijoiden mukaan Kiinan asevoimien miesvahvuudesta 1,7 miljoonaa kuuluu maavoimiin, 220000 laivastoon ja 420000 ilmavoimiin. Ydinaseista vastaaviin joukkoihin kuuluu 160000 miestä. Nyt ilmoitetuista supistuksista huolimatta Kiinan asevoimat ovat kuitenkin edelleen sellaisella tasolla, että ne pystyisivät valtaamaan Taiwanin - tai ainakin ovat niin suuri uhka Taiwanille, että Taiwan pidättyy julistautumasta itsenäiseksi, arvioivat asiantuntijat.

Jiangin mukaan asevoimat aikoo supistuksista huolimatta parantaa varustautumistaan huipputeknologian alalla. Erityisesti Jiang tähdensi informaatiosodankäynnin merkitystä. Maaliskuussa Kiina ilmoitti lisäävänsä puolustusmenojaan lähes 10 prosenttia. Edellisvuonna nousu on ollut yli 17 prosenttia.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.