Mainos

Kieliriita muuttui mellakaksi Ukrainassa

Useita ihmisiä on loukkaantunut uutta kielilakia vastustaneessa mielenosoituksessa Ukrainassa.

Tuhatkunta ukrainalaista kokoontui opposition organisoimaan mielenosoitukseen maan parlamenttitalon edustalle Kiovaan.

Mellakkapoliisi esti runsaan tuhannen mielenosoittajan pääsyn rakennukseen, ja mielenosoittajat heittelivät poliiseja kohti vesipulloja ja keppejä.

Oppositio on raivostunut siitä, että maan valtapuolue ajoi eilen pikavauhdilla läpi lain, joka parantaa venäjän kielen asemaa Ukrainassa. Laki käsiteltiin parlamentissa yllättäen olematta lainkaan istunnon asialistalla.

Kielilaki säilyttää ukrainan maan virallisena kielenä, mutta sallii venäjän käytön tuomioistuimissa, hallinnossa ja opetuksessa maan venäjänkielisillä alueilla. Opposition mukaan se heikentää ukrainan kielen asemaa.

- Tässä on ukrainalaisille hyvin suurta symboliikkaa. Monet ovat sitä mieltä, että jos ukraina syrjäytetään kansallisena kielenä, menetämme samalla kansallisen identiteettimme, sanoi opposition kansanedustaja Andrey Shvechenko.

Presidentti Viktor Janukovich sanoi tänään, että Ukrainassa saattaa olla tarpeen järjestää uudet parlamenttivaalit, jos kielilaista syntynyttä poliittista kriisiä ei saada ratkaistua.

Opposition mukaan presidentti käyttää kiistaa hyväkseen kääntääkseen huomion pois vankilaan tuomitusta entisestä pääministeristä Julia Tymoshenkosta.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP - AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.