Keskusta tyrmää terveydenhuollon suuralueet

Keskusta haluaa säilyttää sosiaali- ja terveydenhuollossa vanhat maakunnallisiin sairaanhoitopiireihin perustuvat rakenteet. Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) ajama 40:n-60:n sosiaali- ja terveydenhuoltoalueen malli ei keskustalle käy.

Risikon esitys sai keskustan viimeinen torstain puoluehallituksessaan löytämään yksimielisyyden, miten rakenteiden uudistamiseen suhtaudutaan. Keskustalle kysymys ei ole vain sosiaali- ja terveydenhuollosta, vaan laajemmasta kuntien ja maakuntien hallintoon liittyvästä asiasta.

- Tässä kiteytyy se, hyväksytäänkö vai häivytetäänkö maakuntapohjaisuus palvelujen järjestämisessä, sanoi puoluehallituksen kannanottoa esitellyt kunta- ja hallintoministeri Mari Kiviniemi (kesk.).

Keskustan mallissa maakunnalliset sosiaali- ja terveyspiirit vastaisivat palvelujen järjestämisestä ja tilaamisesta. Palveluja tuottaisivat hoito- ja palveluyksiköt kunnissa ja yhteistoiminta-alueilla, mutta niitä ostettaisiin myös kolmannelta sektorilta kuten järjestöiltä sekä myös yksityisiltä.

Hyssälä: Hajanaisuutta koottava

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän mielestä (kesk.) tärkeä tavoite on turvata palvelujen laatu ja saatavuus.

- Tarvitaan sellainen tulevaisuuden malli, joka joustaa ja ymmärtää alueiden erilaisuutta, mutta joka kuitenkin kokoaa sitä hajanaisuutta, joka tällä hetkellä on, Hyssälä sanoi.

Ministerit eivät ottaneet kantaa siihen, kuinka monta sosiaali- ja terveyspiiriä tarvittaisiin. Keskustan mielestä perusmalli ei sovi ainakaan Uudellemaalle eli siellä ei yksi piiri riittäisi. Linjaus merkitsisi siten nykyisen Helsingin-Uudenmaan sairaanhoitopiirin hajottamista.

Aikataulun ministerit jättivät myös melko avoimeksi. Hyssälän mielestä uusien rakenteiden pitäisi olla voimassa viimeistään 2020.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk.) toivoi, että hallitus toisi yhteisen linjauksen rakenteista eduskuntaan Paras-hankkeesta vuoden loppuun mennessä annettavassa selonteossa. Siten eduskunnan kanta asiaan voitaisiin ottaa huomioon jo helmikuussa eduskuntaan luvatun terveydenhuoltolakiesityksen valmistelussa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat