Keramiikkataiteilija lähetyksessä: Tämän takia Arabian esineet koskettavat

Professori Heljä Liukko-Sundström kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, minkä vuoksi Arabian esineet koskettavat ihmisiä sukupolvesta toiseen.

– Ajatelkaa, olen ollut 50 vuotta eli koko työelämäni Arabian palveluksessa tehtaassa, jonka tuotteista syömättä tai juomatta kukaan suomalainen aikuinen ihminen ei ole päässyt hautaan livahtamaan, professori ja keramiikkataiteilija Heljä Liukko-Sundström päivitteli.

Hän puhuu astiamuistista. Ihminen muistaa esineet, koska niitä tiskataan, niihin itketään ja nauretaan ja niihin jää ihmisen kosketus. Kun turistiryhmät katselevat esineitä Arabian museon hyllyllä, aina joku huomaa, että hänen mummollaan oli tuollaisia kuppeja

– Taulu on vain taulu, ja sitä katse sivelee silloin tällöin. Mutta esine jota kosketetaan, siihen jää inhimillinen kosketus ja elämä, Liukko-Sundström kuvaili.

Kun ihminen katselee lasivitriinissä olevaa tuttua esinettä, hän muistaa mummonsa, joka on varmaan kuollut jo aikaa sitten. Hän jää myös ajattelemaan, mitä hän itse teki, kun mummo tiskasi noita kuppeja,

Sen takia Liukko-Sundström uskoo Arabian olevan rakastettu, oudosta nimestään huolimatta. Hänen mukaansa Arabiassa kaikki perustuu toisen työn arvostamiseen ja osaamisen kunnioittamiseen.

– Näin IT-aikana sanoisin, että me kaipaamme tänä päivänä takaisin käsillä tekemisen iloa, Liukko-Sundström arveli.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, mitä esineitä on tulossa syksyllä Heljä Liukko-Sundströmin juhlanäyttelyyn.

Lue myös:

    Uusimmat