Katso tästä, miltä ajalta Arabia-astiasi ovat

Arabian astiat ovat kuuluneet suomalaiskotien kalustoon jo kolmella vuosisadalla. Arkisen designin taidonnäytteille on kertynyt arvostusta ajan saatossa, ja menneiden vuosikymmenten rakastetuimmat astiat kaunistavat myös nykykoteja.

Leena Sipponen Designmuseosta kertoo, että kaikkein rakastetuimpiin Arabian astioihin kuuluu muun muassa Fasaani-sarja, joka otettiin tuotantoon jo alkuaikoina 1870-luvulla.

– Toinen todella pitkäikäinen on Maisema, jota löytyy varmaan joka mummon kaapista. Sitä tehtiin vuodesta 1941 aina 1970-luvulle asti.

Ikisuosikkeja ovat olleet myös 1960-luvulta peräisin oleva Ali ja hedelmä ja marja-aiheinen Pomona.

– Luulen, että nytkin ovat suosittuja 1960- ja -70-lukujen Raija Uosikkisen suunnittelemat ja Esteri Tomulan kukka, hedelmä ja marja-aiheet, Sipponen arvelee.

Vanhimmat Arabian astiat ovat peräisin 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta, mutta ne ovat jo harvinaisuuksia.

– Tuolloin astioissa oli pitkälti kuparipainokoristelu, joka oli usein ulkomaalaista alkuperää. Oma suunnittelu alkoi laajassa mitassa vasta 1930-luvulla, Sipponen kertoo.

– Omat koristeet ovat tietyllä tapaa arvokkaampia kuin ne, jotka ovat ulkomailta peräisin.

Omien Arabian astioidesi iän voit selvittää pohjaleimasta kurkkaamalla. Sipponen muistuttaa, että myös leimaton esine saattaa olla Arabiaa, mutta kakkoslaatua.

Hyvin säilyneet, usean osan astiastot voivat olla arvokkaita myös rahallisesti. Antiikkiliikkeet osaavat määritellä, onko mummolta perityillä posliineilla muutakin kuin tunnearvoa.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Arabia

Lue myös:

    Uusimmat